Josip Boltižar iz Hagnja i Mato Tijardović iz Osijeka predstavili se u Zagrebu

14. prosinca 2017. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam Josip Boltižar iz Hagnja i Mato Tijardović iz Osijeka predstavili se u Zagrebu


Josip Boltižar, slikar iz Hagnja kraj Vrbovca i Mato Tijardović, kipar iz Osijeka predstavili su se 13. prosinca u galeriji „Mirko Virius“ Društva naivnih umjetnika Hrvatske u Zagrebu. Na svečanosti otvaranja govorila je Zrinka Pillauer Marić istakavši da ovakve komorne izložbe održavaju živom naivnu umjetnost.

Slikarstvo Josipa Boltižara širi granice naive i dokazuje da naiva nije šablona „Hlebinske škole“. Njegove nas slike sile da se zamislimo nad mnogim pitanjima, a prva je budućnost.

knjiga

Više su opomena – pazite da nam se to ne dogodi. Na promatrača ostavljaju dojam bezvremenske dosljednosti događanja. Svojom simbolikom i alegorikom, stvaranjem vlastitoga svijeta, tvori irealnu, čak nadrealnu upozoravajuću scenu na kojoj je zemaljska kugla samo dio svemira.

Je li to stvarna budućnost kakva nas očekuje ili budućnost kakva nam prijeti. Je li naša budućnost zaista ukradena? Slikar se predstavlja s 18 ulja na platnu koja su nastala od 2004. do danas.

boltizar
Izvorni kipar Mato Tijardović pripada Ernestinovskom krugu kipara koji je od 1960.tih godina do danas učinio 2-3 tisuće što malih što velikih formata. Ovom prigodom izložio je 16 kipova što je presjek stvaralaštva od 90-ih godina prošlog stoljeća.

Sve njegove kipove odlikuje siguran potez , realan prikaz scena iz stvarnog života i bez suvišnih detalja. Veliki dio njegova opusa čine radove sakralne tematike, a okušao se veoma uspješno i u portretima. Mate Tijardović je osnivač i glavni organizator Kiparske kolonije u Ernestinovu koja se održava već 44 godine, a radovi su izloženi na javnim mjestima.

Već 15 godina organizira za Uskrs malu koloniju u Ernestinovu na kojoj sudjeluje 250 djece iz Europe.U Viškovu kod Rijeke postoji dječja Kiparska škola „Mato Tijardović“ koja radi cijele godine , a kipar odlazi kao gost predavač . Mato Tijardović je jedan od rijetkih živućih kipara po kojem se zove neka škola.
Igor Mukić ,voditelj Galerije istaknuo je da je Društvo naivnih umjetnika osnovano 1963., a danas broji 241 člana.

Dragan Vicković/prigorski.hr

Facebook Comments