Za točno mjesec dana počinje Europsko prvenstvo za džudaše, džudašice i mješovite ekipe, a olimpijski, svjetski i europski prvaci stižu u zagrebačku Arenu na najprestižniji događaj Starog kontinenta.

Zagreb će od 25. do 28. travnja biti će domaćin još jednog džudaškog spektakla koji se ujedno boduje za odlazak na Olimpijske igre u Parizu, s preko 400 natjecatelja iz 51 europskog nacionalnog saveza.

Hrvatsku predvodi dvostruka svjetska prvakinja Barbara Matić, 29-godišnja članica kluba s Pujanki u Splitu koja je na prošlom Europskom prvenstvu u Montpellieru osvojila brončanu medalju. Hrvatska publika već dugi niz godina na IJF Grand Prix-u ima priliku gledati najbolje džudaše i džudašice svijeta u Zagrebu, pa tako i Splićanku Matić.

“Ne znam kojim bi riječima to opisala, svaki sportaš zna kakav je osjećaj borit se pred domaćom publikom. Hrvatska ima sjajne navijače, svi za jednog – jedan za sve i uvijek mi to daje jedan dodatan motiv i vjetar u leđa. Imam iskustvo nastupanja u Hrvatskoj na IJF Grand Prix-u Zagreb, slušati himnu u svojoj domovini, pred svojom obitelji, prijateljima i navijačima. Ne volim prognozirati rezultate, naravno nadam se čim boljem ishodu, planiram dati svoj maksimum pred domaćim navijačima“, kazala je Matić.

Uzbuđenje oko najvećeg ikada događaja za judo ne krije niti predsjednica Hrvatskog džudo saveza (HJS) dr. sc. Sanda ČORAK, s velikim iskustvom u sportu. To najbolje pokazuju činjenice kako je na funkcijama dopredsjednice Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) te direktorice za edukaciju pri Međunarodnoj džudo federaciji (IJF).

“S neizmjernim zadovoljstvom i velikim uzbuđenjem svima želim toplu dobrodošlicu na Europsko prvenstvo u džudu u Zagrebu, čiji je domaćin Hrvatski džudo savez. Čast mi je poželjeti dobrodošlicu sportašima, trenerima, dužnosnicima i gledateljima iz cijele Europe na ovom prestižnom događaju. Džudo utjelovljuje duh discipline, poštovanja i fair playa, te Europsko prvenstvo služi kao platforma za najbolje judaše da pokažu svoje vještine, odlučnost i sportski duh. Ove godine s ponosom ugošćujemo ovaj izvanredan događaj natjecanja u našem gradu Zagrebu,  kojeg krasi bogata kulturna baština. Natjecanje je tim posebnije jer se održava samo nekoliko mjeseci prije OI u Parizu”, tvrdi Čorak.

Organizacijski tim uhodan je do najmanjih detalja, a skupina ljudi koja iza sebe ima uspješno organiziranih čak 10 olimpijskih kvalifikacija kroz IJF Zagreb Grand Prix, veliki broj europskih prvenstava u mlađim uzrastima, olimpijskih trening kampova, džudo festivala i europskih kupova.

“Točno nas dijeli mjesec dana do najvećeg natjecanja za naše judaše i judašice. Marljivo se radi, ponekada i do kasno u noć, ali svi smo iznimno motivirani oko Europskog prvenstva pa se uvijek nađe atom snage više. U provedbu samog natjecanja uključeno je oko 300 osoba koje će ostati zapamćene po tome da su organizirale prvo ikada EP u Hrvatskoj. Suci, vozači, volonteri, logistika, administracija, samo su neke od pozicija na kojima organizacijski odbor marljivo radi da se sve ovo ostvari. Ovom prilikom želim se zahvaliti cijelom timu na iznimnom doprinosu da se Europsko prvenstvo održi, a našim reprezentativcima čim više uspjeha“, prokomentirao je dopredsjednik Europske džudo unije Hrvoje Lindi.
Jednu i jedinu seniorsku zlatnu medalju na Europskom prvenstvu za Hrvatsku osvojio je Goran Žuvela 1974. godine, tada još pod bivšom Jugoslavijom. Za prvu seniorsku europsku medalju u povijesti nakon osamostaljenja izborila se Marijana Mišković  – Hasanbegović. Izbornici Dean Ilić (muški) i Vladimir Preradović (žene) izlaze s finalnim popisom natjecatelja nakon IJF Grand Slama u Turskoj koji se održava od 29.-31. ožujka.

EP 2024 ZAGREB PROGRAM
Srijeda 24.04.2024.
16.00h Izvlačenje parova (Hotel „Westin“)
Četvrtak 25.04.2024. (-48kg, -52kg, -57kg, -60kg, -66kg)
10.00h eliminacije
17.00h finale
Petak 26.04.2024. (-63kg, -70kg, -73kg, -81kg)
10.00h eliminacije
16.30h otvorenje
17.00h finale
Subota 27.04.2024. (-78kg, +78kg, -90kg, -100kg, +100kg)
10:00h eliminacije
17.00h finale
Nedjelja 28.04.2024. (mješovite ekipe)
10:00h eliminacije
15.00h finale