Još jedna investicija Bjelovarsko-bilogorske županije na području Bjelovara; nakon 30 godina obnovit će se Dom za starije osobe

12. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Još jedna investicija Bjelovarsko-bilogorske županije na području Bjelovara; nakon 30 godina obnovit će se Dom za starije osobe


Još jedna investicija Bjelovarsko-bilogorske županije na području grada Bjelovara kreće u realizaciju, a riječ je o kompletnoj energetskoj obnovi Doma za starije osobe, projektu ukupno vrijednom 13,2 milijuna kuna, od kojih su 12,5 milijuna kuna građevinski radovi za što je danas potpisan ugovor s izvođačem radova tvrtkom Matičević d.o.o. iz Velike Gorice.

Riječ je o projektu za koji je Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala 7,7 milijuna europskih sredstva putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 4 milijuna kuna iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje europskih projekata, dok će Županija osigurati 1,5 milijuna kuna.

Prvi je to ozbiljniji zahvat obnove Doma za starije osobe u Bjelovaru od njegovog otvorenja prije 30 godina, a obuhvaća povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, postavljenje nove termo ovojnice, izmjenu kompletne vanjske stolarije, ugradnju novog visoko učinkovitog sustava grijanja, zamjenu unutarnje rasvjete novom LED rasvjetom i druge potrebne radove.

Donijet će to novi standard življenja i ugodniji boravak za 260 korisnika Doma, ali i 76 zaposlenika.  Posljednjih 30 godina bjelovarski Dom za starije osobe bavi se pružanjem stanovanja, prehrane, njege i brige o zdravlju za naše građane treće životne dobi.

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija posvećuje veliku pažnju građanima treće životne dobi i uz obnovu Doma umirovljenika u Bjelovaru provodi još niz projekata vezanih uz umirovljeničku populaciju. Tu ulazi i europski projekt Zaželi putem kojeg se brine o 350 korisnika diljem naše županije, a same programe naših umirovljeničkih udruga Bjelovarsko-bilogorska županija godišnje prati s milijun kuna proračunskih sredstava.

Uz projekt temeljite obnove Doma za starije osobe u Bjelovaru, Bjelovarsko-bilogorska županija provodi u partnerskom odnosu sa svojim ustanovama još niz projekata na području grada Bjelovara, poput gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, energetske obnove bolnice, gradnje nove zgrade glazbene škole Vatroslava Lisinskog, projekta regionalnog Centra kompetentnosti pri Medicinskog školi i druge, a riječ je o projektima ukupno vrijednima preko 350 milijuna kuna.

– U sklopu projekta uključeni su radovi postavljanja nove ovojnice, izmjene vanjske stolarije, mijenja se kotlovnica, radijatori, led rasvjeta, sve ono što će poboljšati kvalitetu života naših korisnika. Time će doći i do energetske uštede. Veliko hvala svima koji sudjeluju na projektu – rekla je ravnateljica Doma za starije osobe Bjelovar Jasmina Radojčić.

Župan Bajs naglasio je kako ga ovaj projekt posebno veseli jer postoji potreba da se nakon gotovo 40 godina, otkad je ovaj Dom za starije osobe napravljen, napravi temeljita obnova.

– Ona bi trebala dati novi standard za 260 korisnika i 76 djelatnika ovoga doma. Ovaj projekt jedan je od najvećih u Republici Hrvatskoj. Mi ćemo s ravnateljstvom Doma za starije osobe dogovoriti da se naprave i potrebni dodatni radovi koji nisu obuhvaćeni projektom tako da će ukupna investicija i prijeći ovih 13.2 milijuna kuna. Bjelovarsko-bilogorska županija druga je po povlačenju sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tu je najveći broj škola, njih 44, ali i Opća bolnica Bjelovar te Dom za starije osobe – naglasio je.

Facebook Comments