Građevinski poduzetnik Zlatko Zagorac priznao je na zagrebačkom Županijskom sudu da je u dogovoru s bivšim petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem prepuštao poslove s gradom Dumbovićevom sinu Darku te je sporazumno osuđen na 11 mjeseci rada za opće dobro.

Kako se doznaje na sudu, Zagorac je u srijedu, uz dobrotvorni rad, osuđen i na sporednu novčanu kaznu od 50.000 eura.

Zamjenica v. d. ravnateljice Uskoka Snježana Marjanović izvijestila je da je nakon sjednice optužnog vijeća zakazan novi termin na kojem će se odlučivati o osnovanosti optužnice u odnosu na preostale okrivljenike.

Na prošloj sjednici optužnog vijeća, održanoj 9. travnja, građevinski poduzetnik Goran Norković također je priznao da je u dogovoru s bivšim petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem prepuštao poslove s gradom Dumbovićevom sinu Darku te je sporazumno osuđen na sedam mjeseci rada za opće dobro.

Uz to, Norković je osuđen i na novčanu kaznu od 7000 eura.

Darinka Dumbovića optužnica tereti da je, od listopada 2019. do svibnja 2021. kao gradonačelnik Petrinje, dogovorio sa svojim sinom kao stvarnim voditeljem tvrtke u kojem je osnivač bila njegova supruga da će u okviru svojih gradonačelničkih ovlasti osiguravati dobivanje unosnih poslova od Grada Petrinje.

Poduzetnici osigurali mlađem Dumboviću poslove vrijedne 1,4 milijuna eura

Otac i sin Dumbović, stoji u optužnici, dogovorili su s Dejanom Dobrečevićem, Zlatkom Zagorcem i Goranom Norkovićem da će njihove tvrtke u postupcima javne nabave, a koji su od interesa za mlađeg Dumbovića, podnositi ponude te po njihovom odabiru prepustiti izvođenje radova tvrtki gradonačelnikovog sina.

Tako su u postupcima nabave radova u četiri navrata najprije odabirane ponude Dobrečevića, Zagorca i Norkovića, koji su potom, sukladno prethodnom dogovoru s Dumbovićima, prepuštali izvođenje radova tvrtki Darka Dumbovića.

Tvrtka Darka Dumbovića je, prema optužnici, izvelo i na platilo prepuštene radove pri čemu su Dobrečević i Zagorac, sukladno dogovoru, sačinili dokumentaciju kojom su prikrili sudjelovanje tvrtke gradonačelnikova sina.

Na taj su način, naglašava Uskok, osigurali tvrtki Darka Dumbovića dodjelu poslova u vrijednosti od 1,4 milijuna eura.

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je u veljači prošle godine podiglo pred sisačkim Općinskim sudom optužnicu protiv Ivana Dumbovića, također sina bivšeg petrinjskog gradonačelnika, kojom ga tereti za iznudu.