Američka Savezna uprava za zrakoplovstvo istražuje kako je zrakoplov Boeing 737-800 tvrtke United Airlines izgubio dio oplate prije nego što je sigurno sletio u saveznoj državi Oregon u petak.

Let 433 tvrtke United sletio je u zračnu luku u gradu Medfordu oko 13.45 po lokalnom vremenu, a prevozio je 139 putnika i šest članova posade iz San Francisca, rekli su FAA i aviokompanija.

FAA je objavio da je pregledom 25 godina starog zrakoplova nakon slijetanja ustanovljeno da mu nedostaje dio oplate. United je kazao da će također provesti istragu te da nije proglašen hitni slučaj jer tijekom leta ništa nije upućivalo na oštećenje.

“Provest ćemo detaljan pregled zrakoplova i obaviti sve potrebne popravke prije nego što bude vraćen u upotrebu”, poručila je u priopćenju aviokompanija.

Boeing nije komentirao slučaj te je pitanja preusmjerio na United Airlines. Prema zapisima FAA-a, zrakoplov je proizveden krajem 1998. Rogue Valley Times, lokalni medij u Oregonu, objavio je dramatičnu fotografiju zrakoplova bez dijela oplate. Promet u zračnoj luci je nakratko obustavljen.

Više pažnje se posvećuje američkom zrakoplovstvu otkako su s Boeinga 737 Max tvrtke Alaska Airlines usred leta otpala vrata.

Tvrtka Boeing se našla pod temeljitim kontrolama nakon incidenta sa zrakoplovom tvrtke Alaska Airlines 5. siječnja, pri čemu se ispituju standardi sigurnosti i kvalitete tvrtkinog proizvodnog procesa.

Prošlog tjedna je zrakoplov Boeing 737 MAX tvrtke United Airlines s piste u Houstonu ‘sletio’ na travnjak, što je dovelo do istraga.

Također prošlog tjedna, Unitedov Boeing 777-200 je nakon polijetanja prema Japanu iz San Francisca izgubio gumu te je preusmjeren prema Los Angelesu gdje je sigurno sletio.

Unitedov Boeing 737 na putu prema Floridi iz Houstona se 4. ožujka vratio u zračnu luku nedugo nakon polijetanja jer mu je u motor ušla folija s mjehurićima koja je prije polijetanja bila na pisti. Fotografije objavljene na društvenim mrežama su prikazivale plamen kako dolazi iz motora.