Sa središnje svečanosti Dana sjećanja na žrtve Holokausta (Jom Hašoa), održane u organizaciji Židovske općine Zagreb na zagrebačkog groblju Mirogoj, poručeno je da Židovi neće dopustiti da se obezvrjeđuju njihovi osjećaji pijeteta prema žrtvama holokausta i da su zbog toga ove godine „odlučili otići sami u Jasenovac“.

Prekrajanje povijesti uz blagoslov vladajućih struktura i nekažnjavanje događaja koji su eskalirali unatrag godinu dana moraju zabrinuti svakog civiliziranog građanina Hrvatske, kazao je predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus.

Strahote počinjene u ime nacističke Njemačke i kvislinških država, pa tako i NDH, pokazuju u koliki se ponor može spustiti čovječanstvo, ali je u isto vrijeme ljudski duh pokazao koliko se može visoko dignuti, kazao je Kraus.

Vijence pred spomenik Mojsiju položilo je tridesetak delegacija židovskih organizacija i Države Izrael, predstavnika najviših tijela Republike Hrvatske, grada Zagreba i HAZU; veleposlanstava Austrije, Njemačke, Mađarske, Grčke, Španjolske, Srbije, Makedonije, Italije, Rusije, SAD-a, Ujedinjenog kraljevstva, Češke i Rusije; te predstavnici nacionalnih manjina i vjerskih zajednica u Hrvatskoj.

S ponosom se sjećamo onih koji su unatoč strahu i teroru uspjeli očuvati etičke, ljudske i društvene vrijednosti, zato ih se danas moramo sjetiti s ponosom i zato ćemo im uvijek biti zahvalni i nikada nećemo dozvoliti da se obezvrijede naši osjećaji i pijetet prema žrtvama holokausta koje su stradale samo zato jer su bili drugačiji, jer su bili Židovi, kazao je Kraus.

Kraus je rekao da je obezvrjeđivanje njihova osjećaja pijeteta prema žrtvama holokausta bio jedan od razloga zašto su Židovi ove godine odlučili otići sami u Jasenovac, komemorirati žrtve rasnih zakona NDH, jer, kako je kazao, ne žele tolerirati poticanje i toleriranje ustaštva, te izjednačavanje žrtava rasnih zakona i totalitarnih sistema.

Nacisti su željeli izbrisati Židove iz ljudskog roda, najviše u logorima smrti, te da su ubili oko šest milijun Židova, među kojima više od milijun djece; nacistički režim uništio je sve strukture židovskog društva, ali htjeli su uništiti židovski duh i židovsku kulturu, rekao je Kraus.

U Zagrebu je 1941. živjelo 12 tisuća Židova, to jest 7 posto stanovnika Zagreba, a danas se njihov broj mjeri promilima, rekao je.

Za vrijeme polaganja vijenaca čitani su deseci imena Židova stradalih u Jasenovcu, Jadovnu, Aušvicu i nepoznatim mjestima, a potom je glavni rabin Hrvatske i Crne Gore Lucian Moše Prelević održao molitvu ispred spomenika Mojsiju.
(Hina)

fah