JEZERO ČEREDARI – Prirodna oaza velikog potencijala nadomak Križevaca

1. svibnja 2021. Autor: prigorski.hr Križevci JEZERO ČEREDARI – Prirodna oaza velikog potencijala nadomak Križevaca


Nadomak Križevaca, tik uz Sveti Petar Čvrstec u općini Sveti Ivan Žabno, smjestilo se jedno malo, pitoreskno selo Čeredari, a za koje, koliko smo uspjeli saznati, imati samo četiri obitelji.

Međutim, selo ima jedan prirodni, za mnoge neotkriveni, dragulj – jezero istoimenog naziva, a koje je uzeo u najam od lovaca prije 10-ak godina veliki fanatik prirode i entuzijast Dragan Cukor poznatiji kao Dado.

-Prostor je bio jako zapušten. Bila je šikara, gotovo ništa se nije vidjelo. Zadnjih godina dosta smo se posvetili upravo tom sređivanju i oblikovanju kako bi jezero dobilo ovaj oblik. Bile su prije dvije manje kazete i jedno malo veće jezero i sada smo to sve spojili u jednu kazetu. -pojašnjava Dado te kaže kako s vremenom se počelo sve više ljudi interesirati za dolazak i boravak ovdje u prirodi, pa su odlučili osnovati udrugu.

Dadi dosta u svemu pomaže u supruga Ana koja kaže kako je cilj da se promovira zdrav život, život u prirodi, posebno za djecu, a što je i neki glavni cilj djelovanja udruge. -Ne treba posebno naglašavati da su djeca dosta u kući, zatvorena, za tim raznim igricama, stoga želimo omogućiti dodatne sadržaje koji će ih motivirati da borave u prirodi. -kazala je Ana, dok je Dado najavio da će se ove godine u ljetu održati i prva kao škola u prirodi. Programe za djecu vodili bi Petar Pavlinušić i Tomislava Đuričić.

-Zamislili smo to na način da bi se djeca u prirodi naučila zapaliti vatru, da se brinu malo o sebi, upoznaju životinje koje su u prirodi, a i naravno da malo pecaju, budući da se ovdje održava i ribolovna liga Jezera Čabraji. Isto tako sadili bi razne biljke, a za to smo predvidjeli da bi napravili jedan vrt. Tako da nam je cilj u narednom periodu održati pet takvih susreta, a djeca bi se hranila, između ostaloga, i iz toga vrta zdravom, ekološki uzgojenom hranom. Tu smo predvidjeli i jedan otok koji bi bio isključivo za djecu s parkom, kućicama na drvetu i sl. -pojašnjavaju Ana i Dado te će svoje zamisli uskoro kandidirati svoje zamisli kroz projekte prema Gradu Križevcima, EU fondovima, Općini, Županiji, a trenutačne aktivnosti financiraju iz vlastitih sredstava i putem članarine udruge.

Da interes za takvo nešto postoji, govori činjenica kako redovito dolazi desetak djece s roditeljima ovdje i borave cijelog dana. Nedavno su kupili i kuću za koju su namjeni kao neku vrstu kuće za odmor. Krajem godine na imanje dolaze ovce, ali i zečevi, koje obitelj Cukor uzgaja već zadnjih 30 godina.

Posebna atrakcija su dabrovi, koji su boravili na jezeru, ali su se sada preselili na obližnji potok, gdje su aktivni. -S ove strane kako je jezero očišćen je potok i samo s te strane se nalaze dvije dabrove brane. Oni su posebno aktivni noći i može ih se vidjeti kako rade. U budućnosti nam je plan staviti neke termo kamere po tim branama i projicirati i uživo na ekranu promatrati kako su oni aktivni i kako rade. -najavio je za kraj Dado.

Sve informacije možete dobiti na broj mobitela 0993888802 i na facebook stranici Jezera Čeredari.

ceredari - 02 ceredari - 03 ceredari - 04 ceredari - 05 ceredari - 06 ceredari - 07 ceredari - 08 ceredari - 09 ceredari - 10 ceredari - 11 ceredari - 12 ceredari - 13 ceredari - 14 ceredari - 15 ceredari - 16 ceredari - 17 ceredari - 18 ceredari - 19 ceredari - 20 ceredari - 21 ceredari - 22 ceredari - 23 ceredari - 24 ceredari - 25 ceredari - 26 ceredari - 27 ceredari - 28 ceredari - 29 ceredari - 30 cerdari cerdari2 cerdari3 cerdari4

Facebook Comments