U Varaždinskoj županiji će od 7. do 30. studenoga na snazi biti nove, strože protuepidemijske mjere, a nakon što je to od nacionalnog Stožera zatražio županijski Stožer civilne zaštite zbog loše epidemiološke situacije na tom području.

Nacionalni je stožer u srijedu donio Odluku o izmjeni Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje te županije, a među mjerama koje će vrijediti od subote je zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja s više od 30 osoba na jednom mjestu, izuzev sportskih natjecanja na kojima smije biti najviše 50 osoba.

I na vjerskim okupljanjima može biti najviše 50 osoba, kao i na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima te kino projekcijama, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Iako je županijski Stožer tražio kraće radno vrijeme, najdulje do 20 sati, prema odluci Stožera civilne zaštite RH sve vrste ugostiteljskih objekata mogu za goste biti otvoreni najduže do 22 sata, a nakon tog vremena dopuštena je samo priprema i dostava hrane.

Trgovine i ugostiteljski objekti na ulaz će morati istaknuti maksimalan broj ljudi koji se istodobno mogu nalaziti u objektu.

Najnovijom odlukom obustavlja se korištenje sportskih terena, sportskih i rekreacijskih centara za sportove i sportske aktivnosti u kojima dolazi do fizičkog kontakta, kao što su nogomet, rukomet ili košarka, izuzev za sportske ekipe koje su u sustavu natjecanja.

Zabranjeni su posjeti korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja za starije i nemoćne osobe te osobe s invaliditetom, a korisnicima se zabranjuju izlasci, osim u slučaju opravdanih razloga.

Stožer civilne zaštite RH donio je i nekoliko preporuka, a među njima je i ona da se privatna okupljanja ograniče na članove iz najviše dva različita kućanstva. Preporuka je i da se sjednice skupština i vijeća održavaju putem videokonferencija ili drugih tehnologija, a poslodavcima je preporučeno da organiziraju rad uz što veću međusobnu udaljenost radnika.

U protekla 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 149 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a na bolničkom liječenju su 102 osobe s težom kliničkom slikom, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Od hospitaliziranih, 68 osoba je na odjelu infektologije u Varaždinu, 12 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, a 22 osobe u Klenovniku.

Varaždinska bolnica trenutno za liječenje težih slučajeva raspolaže s 85 kreveta na lokaciji u Varaždinu i 35 u Klenovniku, a već je počela priprema dodatnih kapaciteta na lokaciji u Novom Marofu iz koje će dio pacijenata biti premješten u Specijalnu bolnicu u Varaždinskim Toplicama.

Stožer je priopćio da je jučer isporučeno pet novih respiratora, koje je osigurala Varaždinska županija, i tri dodatna koje je osiguralo Ministarstvo zdravstva, pa će tako na raspolaganju biti 20 respiratora za najteže bolesnike.

Zbog pozitivnog nalaza ili mjere samoizolacije izvan službe je 157 djelatnika Opće bolnice Varaždin.

Još prošli mjesec smo unutar tjedan dana imali 20 zaraženih, a sada ih u tjedan dana imamo 1000, to je pedeset puta više, upozorio je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin. Približno svaki deseti zaraženi ima težu kliničku sliku i treba bolničko liječenje i kisik, a svaki stoti treba respirator, i to za razdoblje od više tjedana.

(Hina)