Kako bi se ovjekovječilo trajno sjećanje na pale žrtve Domovinskog rata i poginule na području Vukovara i Škabrnje, od 2020. slavimo poseban blagdan Dan sjećanja

Vukovar se prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti kada je 1991., nakon 87 dana herojskog otpora, 18. studenog slomljena obrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom Vukovaru.

Vukovarska bolnica pretrpjela je velika oštećenja iako je na njezinu krovu bio znak Međunarodnoga crvenog križa, a pomoć ranjenicima pružana je u podrumu, gdje su u nemogućim uvjetima izvođene operacije i ostali složeni medicinski zahvati. U opkoljeni grad 19. listopada 1991. uspio je ući humanitarni konvoj Liječnika bez granica, koji je spasio stotinjak ranjenih branitelja iz bolnice.

Vukovar je branilo oko 1800 branitelja, među kojima su bili mnogi dragovoljci iz svih krajeva Hrvatske, a na suprotnoj je strani bilo oko 30.000 neprijateljskih vojnika, potpomognutih s više od 600 tenkova, stotinama minobacača i topova te ratnim zrakoplovstvom.

Ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar sve je spremno za početak obilježavanja 30. godina pada Vukovara

Ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar počelo je obilježavanje 30. godina pada Vukovara, a u Vukovaru je i Križevačka djevojačka straža.