Dragan Zdravković, jedan od najvećih trkača na srednjim prugama u Jugoslaviji, aktivan je u sportu i u svojoj rodnoj Ćupriji. Danas smo ga zatekli na gradskom stadionu u Križevcima u treningu s Marcelom Gudić.

Podsjetimo, Dragan Zdravković bio je europski prvak, imao je rezultat 7.40:49, što je bio treći rezultat te godine u svijetu. Na 1.500 metara je bio među 10. u svijetu, trčao je 3.34:85, dok je svjetski rekord bio 3.32:60.

Dvoranski prvak Europe na 3.000 metara bio je 1983. godine, a nekoliko mjeseci kasnije u Londonu je pobijedio Sebastiana Coea, u to vrijeme najboljeg trkača svijeta, svjetskog rekordera na 1.500 metara.

Iznimno je bogata povijest križevačke atletike koju želi ispisati i Marcela Gudić. Jako je napredovala na 800 i 1500 metara, ali neugodna ozljeda izbacila ju je iz treninga.

Marcela se vraća u formu, a mi smo razgovarali s legendarnim Draganom Zdravkovićem koji nam je otkrio što radi u Križevcima i koji su mu ciljevi.

-Prije godinu dana sam prvi puta vidio na treningu Marcelu Gudić, kasnije sam upoznao i Tihomira s kojim sam se sprijateljio. Marcela je prije mjesec i pol raskinula suradnju s Dragom Palčićem i Tihomir me zamolio da pomognem. Rado sam to prihvatio, volim izazove i mislim da je ona dijete koje stvarno želi trenirati,  a njezine mogućnosti ćemo tek vidjeti.

DSC_5208

Mi smo svi kao jedna obitelj i rekao sam joj da ćemo imati puno više protivnika nego onih koji nas podržavaju, ali to je nama još jedan dodatni motiv. U Križevcima ću biti desetak dana, tu sam i s atletičarima koji sutra trče miting u Zagrebu. Nakon priprema u Križevcima vraćam se u Beograd. Marcela ima za obaviti maturu i kad to odradi krećemo još ozbiljnije u posao – rekao nam je Zdravković i dodao kako vodi atletski klub u Ćupriji.

dragan zdravkovic

-Imam dva sjajna dečka koji su sudjelovali na Europskom prvenstvu, jedan je kandidat za Svjetsko prvenstvo, ali Ćuprija ima sudbinu malih gradova, vjerojatno je tako i s Križevcima. Djeca kad završe srednju školu odlaze u veće gradove da nastave školovanje i teško je raditi u malim gradovima. Ćuprija ima tradiciju atletike, a pokojni Aleksandar Petrović nam je utkao ljubav za atletikom. Unatoč tome, djeca se sve manje odlučuju baviti sportom, pogotovo atletikom. To je individualan sport i nitko vam ne može pomoći. Koliko radite, toliko ćete i dobiti natrag.

marcela gudic

Marcela mi se sviđa kako trči, ali zbog ozljede nije trenirala dva mjeseca. Ima kapacitet i vjerujem da će biti još bolja – zaključio je Zdravković.

DSC_5214 DSC_5218 DSC_5222 DSC_5226

 

 

 

.