Javnozdravstvenom akcijom na središnjem trgu i dodjelom priznanja prvim sestrama mentorima u Zagrebu se u petak obilježava dan medicinskih sestara i tehničara kojih u hrvatskom zdravstvenom sustavu radi gotovo 35.000 i čine najbrojniji korpus zdravstvenog kadra.

Pod sloganom „Naše sestre, naša budućnost“, Međunarodni dan sestrinstva obilježava se i u svim drugim dijelovima Hrvatske gdje će se ponovno istaknuti nezaobilazna uloga sestara i tehničara u zdravstvenoj skrbi, njezi i edukaciji pacijenata.

U Zagrebu će se Dan sestrinstva obilježiti javnozdravstvenom akcijom na Trgu bana Jelačića gdje će od 9 do 13 sati svoje aktivnosti predstaviti stručne udruge u sestrinstvu.

Medicinske sestre i tehničari građanima će mjeriti tlak, šećer, indeks tjelesne mase, educirat će ih o njezi kože, prevenciji hipertenzije, radu hitnih službi i defibrilaciji, o upalnim bolestima crijeva i preventivnim programima ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Članovi sestrinskih udruga predstavit će osobine biološke terapije, važnost kliničke prehrane i odaziva na kolonoskopiju, a građane će se educirati i o fekalnoj inkontinenciji.

Osim toga, udruge će promovirati i prezentirati svoj rad, s posebnim osvrtom na važnost obrazovanja medicinskih sestara i tehničara.

Akciju organizira Hrvatska komora medicinskih sestara, u suradnji sa sestrinskim sindikatom i stručnim udrugama.

Osim toga, u KBC-u Sestre milosrdnice svečano će se dodijeliti priznanja prvim sestrama mentorima u toj bolnici, ali i u Hrvatskoj.

Naime, taj je KBC prvi krenuo s provedbom mentoriranja te se može pohvaliti prvim sestrama koje su završile edukaciju za mentore.

U program mentoriranja novozaposlenih sestara uključen je cijeli niz aktivnosti kako bi bile što uspješnije integrirane u radni proces uz očuvanje kvalitete zdravstvene njege i sigurnosti bolesnika.

Dan sestrinstva ove se godine obilježava i u svjetlu sindikalnih prosvjeda, zahtjeva za većim plaćama i boljim radnim uvjetima. Sindikati tvrde da sestara u sustavu nedostaje više od 4000, da su obezvrijeđene i potplaćene, te prijete velikim štrajkom u lipnju.

“Ovo će biti sestrinsko proljeće”, poručio je, uoči Dana sestrinstva, predsjednik strukovne komore Mario Gazić.