Na osječkom Županijskom sudu u četvrtak je počelo suđenje osječkom policajcu Marku Smažilu, osumnjičenom za ubojstvo 21-godišnje studentice Mihaele Berak, u rujnu prošle godine, ali je na zahtjev tužiteljstva javnost isključena iz postupka.

S obzirom da će se tijekom suđenja ispitivati detalji osobnog života žrtve zamjenica osječkog Županijskog državnog odvjetnika Jasmina Bošnjak predložila je da se javnost isključi iz praćenja rasprave, radi zaštite osobnog života i dostojanstva žrtve, s čime se suglasila i obrana.

Sudsko vijeće je prihvatilo prijedlog te isključilo javnost s rasprave i prije čitanja optužnice, a kao razloge, uz ostalo, navelo je svjedoke koji će biti ispitani o okolnostima prije ubojstva, a koje se odnose na osobni i obiteljski život žrtve.

Optužnica tereti policajca Marka Smažila da je je 20. rujna 2023. oko 22 sata, u svom stanu u Osijeku, u nakani da usmrti 21-godišnju žrtvu, s kojom je bio u vezi, iz službenog pištolja marke “HS-9” ispalio hitac u glavu Mihaele Berak i tako joj zadao prostrjelnu ozljedu glave i vrata, s razdorom glavne vratne arterije, uslijed koje je Mihaela Berak umrla na mjestu zločina.

Iako je policija svog službenika prvobitno teretila za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti te dovođenje u opasnost života i imovine, sumnjajući da je neoprezno rukovao službenim naoružanjem, osječko županijsko tužiteljstvo je, nakon ispitivanja osumnjičenika, to prekvalificiralo u kazneno djelo ubojstva i predložilo određivanje istražnog zatvora.

Tijekom ispitivanja u policiji i Državnom odvjetništvu optuženi Smažil porekao je počinjenje kaznenoga djela, navodeći da nije imao namjeru ubiti Mihaelu Berak, već da je do pucanja i ispaljenja metka došlo prilikom neopreznog rukovanja pištoljem.

Tužiteljstvo je takvu obranu okrivljenika ocijenilo nelogičnom, neuvjerljivom te u suprotnosti s ostalim prikupljenim dokazima te ga osumnjičilo i optužilo za ubojstvo.

Rješenjem načelnika PU osječko-baranjske policajac Smažil je udaljen iz službe, a protiv njega je podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka.