Javnoj ustanovi PRIRODA Varaždinske županije odobren je Projekt uređenja edukativnog igrališta u Dravskoj park-šumi u Varaždinu koji je krajem 2018. godine prijavljen na Natječaj iz Programa ruralnog razvoja za provedbu podmjere 8.5. “Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava” tipa operacije 8.5.2. “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“, za koji je dobivena i suglasnost Hrvatskih šuma obzirom da se projekt provodi na šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske kojim upravljaju Hrvatske šume d.o.o. u okviru gospodarske jedinice „Park-šume grada Varaždina“.

Radi se o projektu koji obuhvaća uređenje prostora postojećeg dječjeg igrališta koje se nalazi u jugoistočnom dijelu Dravske park-šume u Varaždinu u edukativni šumski eko-kutić (obnovu postojećeg šesterokutića s klupama, postavljanje info-ploče, šumskog slušala i svirala te edukativnog seta za najmlađe), kao i zahvate uređenja okolnog šumskog područja u kojem se nalazi i Botanički spomenik prirode – Skupina stabala bijelih topola (uređivanje prohodnosti postojećih šumskih puteva i staza, orezivanje potencijalno opasnih stabala i suhih grana, radove osiguravanja i stabilizacije stabala, hortikulturne radove, čišćenje terena i slično).

stričak1

Tom prilikom su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar , pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek te predstavnici  Hrvatskih šuma Tomica Cukor, Emilija Seidl i Dalibor Štorga obišli prostor te izrazili zadovoljstvo uređenjem spomenutog prostora.

Ravnateljica ustanove Sanja Kopjar je rekla kako će se ovim preuređenjem stvoriti jedno lijepo i edukativno područje.

-Projekt je 2018. godine prijavljen u suradnji s gradom Varaždin  koji financirao izradu projektne dokumentacije obzirom da je grad bio i vlasnik dječjih igrala koja su zbog dotrajalosti u međuvremenu uklonjena, te se ovom prilikom grad Varaždin ponovno poziva da se uključi u ovaj projekt, u smislu postavljanja dječjih igrala .Ovdje će se obnoviti postojeći šesterokutić s klupama, postavit će se info-ploče, šumska slušala i svirala te edukativni seta za najmlađe – rekla je Sanja Kopjar te dodala kako se u ovom dijelu šume želi urediti jedan ekokutić u kojem će djeca školske i predškolske dobi moći boraviti.

– Preduvjet za to je uređeni šumski prostor, a ovdje se nalazi i botanički spomenik prirode u kojem se nalaze stare topole te će se napraviti njihova sanacija, orezati će se suhe grane  i urediti putevi- istaknula je Sanja Kopjar te pozvala i Hrvatske šume da u okviru svoje nadležnosti, uklanjanjem suhih i opasnih stabala iz dijela šume oko dječjeg igrališta, kao i nadomjesnom sadnjom doprinesu uređenju i unapređenju stanja ovog višestruko zaštićenog područja.

stričak2

Župan Anđelko Stričak je istaknuo kako je svaki kutak Varaždinske županije atraktivan i zanimljiv, od ravničarskog do bregovitog dijela.

– Svaki dio ima područje zaštite tako da ovdje uz rijeku Dravu imamo proglašeno područje biosferni rezervat Mura-Drava-Dunav, a u suradnji s državom radimo na proglašenju Ivančice parkom prirode dok naša ustanova Priroda Varaždinske županije vodi brigu o 26 lokaliteta koja su pod zaštitom. Obzirom da kreću zahvati cilj nam je pravodobno informirati građane, od idućeg tjedna kreće postupak rušenja 155 uvelih stabala, a sve kako bi s jedne strane osigurali sigurnost građanima koji ovdje borave, a   s druge strane  da poduzmemo sve da se ovaj prostor adekvatno zaštiti. Hrvatske šume će taj posao kvalitetno odraditi -poručio je župan Stričak.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković je naznačio kako će Grad Varaždin donirati igrala za djecu, ali je pritom istaknuo vandalizam kao problem u ovoj Dravskoj park šumi.

-Neodgovorni pojedinci uništavaju jednu dobru namjeru i mislim da trebamo razmišljati u smjeru postavljanja kamera jer nam je cilj spriječiti devastaciju – rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina.

Predstavnici Hrvatskih šuma revirnik Tomica Cukor, dipl.ing te Emilija Seidl, dipl.ing. su istaknuli kako je prioritet i želja svih očuvanje, zaštita i unaprjeđenje same šume, a to se na ovome području sve radi u suradnji s ustanovom.