“Od prvih pjevačkih koraka u rodnom Osijeku gospođa Vera Svoboda glazbi se uvijek davala u potpunosti te je ostavila upečatljiv trag”, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u povodu smrti te velike hrvatske pjevačice zabavnih, tamburaških i starogradskih pjesama.

“Mnoge njene pjesme kojih ćemo se uvijek rado prisjećati potvrđuju kako je hrvatsko glazbeno nebo napustila zaista iznimna zvijezda”, istaknuo je Jandroković u izrazima sućuti u svoje i u ime Hrvatskoga sabora.

Po njegovim riječima, Vera Svoboda znala je na poseban način svoju pozitivnu životnu energiju pretočiti u vokalne izvedbe te je njima uveseljavala generacije slušatelja zabavne, tamburaške i starogradske glazbe.

“Njen rad i ljubav prema glazbi prepoznavali su i publika i struka. Potvrđuju to brojne nagrade i priznanja, među ostalima i Porin za životno djelo kojeg je dobila 2022. godine”, dodao je.

Za uistinu značajan doprinos hrvatskoj kulturi, dobila je i državno odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Vera Svoboda rođena je u Osijeku 15. kolovoza 1936. U Osijeku je pohađala glazbenu školu “Franjo Kuhač”, studirala i diplomirala engleski jezik na Pedagoškoj akademiji u Osijeku. Počela je pjevati u rodnom gradu na Radio Osijeku i u kazališnim predstavama. Bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda u sedamdesetim godinama na prostoru bivše Jugoslavije.

U nakladi izdavačke kuće Croatia Records (nekada Jugoton) snimila je 15 LP ploča, pet CD-a, dvadesetak kaseta, a za potrebe HRT-a više od 300 narodnih, starogradskih, zabavnih i domoljubnih pjesama.