Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u ponedjeljak je čestitao obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske i dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, istaknuvši koja nas postignuća u protekle 32 godine čine otpornijima na buduće izazove.

Prije početka nove sjednice Hrvatskog sabora, Jandroković je podsjetio na dva povijesna događaja koja Hrvatska obilježava na današnji datum. Riječ je o međunarodnom priznanju 1992. godine i mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja na isti datum, ali šest godina kasnije.

”15. siječnja 1992. je dan kada je svih 12 tadašnjih članica Europske zajednice priznalo Hrvatsko kao suverenu i samostalnu državu. Danas se prisjećamo i svih država koje su nas priznale prije tog datuma. Među prvima su to učinile one koje ni same još nisu bile međunarodno priznate kao što su Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija, Island, Njemačka, Estonija, Vatikan, San Marino”, kazao je.

Današnji dan prije 32 godine Hrvatska je dočekala u jeku velikosrpske agresije, rekao je Jandroković, stoga je priznanje Europske zajednice bila ”koordinirana europska poruka koje je donijela snažnu motivaciju u nastavku naše pravedne borbe za slobodu”.

Osim obljetnice međunarodnog priznanja, Hrvatska danas obilježava i obljetnicu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Riječ je o završetku procesa povratka okupiranih područja Slavonije, Baranje i istočnog Srijema u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske.

”Ono što je osobito važno jest da nas naša postignuća čine otpornijim na buduće izazove. Siguran sam da ćemo i na njih uspješno odgovoriti”, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Jandroković je ustvrdio da nas oba spomenuta datuma podsjećaju na zahvalnost koju smo dužni iskazivati zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, prvom predsjedniku Franji Tuđmanu i zastupnicima u prethodnim sazivima Hrvatskog sabora koji su donijeli niz važnih povijesnih odluka.