Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u srijedu je rekao kako je siguran u to da velika većina građana ne vjeruje da oporba, koja za subotu najavljuje prosvjed na Trgu sv. Marka, može učiniti Hrvatsku boljom.

Jandrokovića su danas novinari u Saboru pitali kakvu poruku ima za oporbu koja za subotu najavljuje prosvjed na Markovom trgu, a on je rekao kako im “nema što poručivati”.

“Ovdje će doći oni koji misle – Grbin, Benčić, Orešković, Beljak, Čačić, Pejović, da su oni ti koji mogu učiniti Hrvatsku boljom, sigurnijom, demokratskijom, gospodarski boljom državom nego što je sada. A ja u to ne vjerujem, a siguran sam da i velika većina građana ne vjeruje. Ali oni koji misle da su im oni rješenje,  sigurno će doći i podržati ih”, rekao je Jandroković na konferenciji za novinare.

Upitan postoji li mogućnost socijalnih nemira, a u kontekstu najava prosvjeda zbog nezadovoljstva novim koeficijentima za izračun plaća u državnim i javnim službama, Jandroković je odgovorio kako ne vidi razloga za to te je ustvrdio kako su “objektivno, gospodarski pokazatelji koje Hrvatska ima značajno bolji od velike većine zemalja članica EU-a”.

“A, po ovom prijedlogu svima plaće idu gore i to značajno. Nikad nije bilo većeg povećanja plaća, kao što se nudi od strane Vlade”, naglasio je.

Malo je neobično da plaće idu toliko značajno gore, a da mi sad imamo najave nekih velikih prosvjeda, posebno u nekim strukama koje daleko odskaču od prosjeka kad su u pitanju plaće, rekao je.

Izlaz iz situacije vidi u tome da se prihvati prijedlog Vlade i koeficijenti, a u slučaju da postoje određene nepravde i neki koeficijenti koje treba popraviti da se to učini u idućim mjesecima “i da se tako dođe do određenog kompromisa”.

Turudić ima važeću sigurnosnu provjeru

Opet je tema novinarskih pitanja bila i izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, odnosno različita tumačenja toga je li on trebao proći novu sigurnosnu provjeru te tko ju je trebao zatražiti, pri čemu Jandroković naglašava da Turudić ima važeću provjeru iz 2019. godine.

“Imamo sigurnosnu provjeru Turudića, a ono što me jako iznenadilo je tumačenje da Sabor ima neku ulogu. Za to ne postoji nikakav pravni temelj, niti postoji ikakav članak u Ustavu ili zakonu ili Poslovniku rada Sabora. Sabor tu nema nadležnosti i iz tog razloga mi je teorija o Saboru kao tijelu koje bi trebalo zatražiti sigurnosnu provjeru pomalo nevjerojatna”, rekao je Jandroković.

Osvrnuo se i na današnji zaključak saborskog odbora za pravosuđe da se neće održati tematska sjednica o izboru glavnog državnog odvjetnika istaknuvši znakovitim da je sedam članova odbora bilo za zaključak “da je procedura ispoštovana i da je sve bilo u skladu sa zakonom i napravljeno kako treba”, a samo tri oporbena zastupnika protiv takvog zaključka.

“I to govori o tome kakvo je stanje onda u oporbi kad je u pitanju odabir Turudića”, ustvrdio je.

Naglasio je u više navrata da se sigurnosne provjere ne mogu provoditi “onako kako si netko zamisli, zato što mu to politički odgovara”.

“Postoji jasna procedura, postoje pravila igre i ne može netko reći – e, on je meni sumnjiv, sad ću ja njega sigurnosno provjeravati. Kad se vas sigurnosno provjerava to je na određeni način ograničavanje vaših ljudskih prava. Dakle, ne može netko po nekoj vlastitoj volji i procjeni, reći ovdje treba sigurnosna provjera, ovdje ne treba”, naglasio je.

Nije na meni ili na vama da kažemo – e ovaj mi je sumnjiv – pa ćemo tražiti sigurnosnu provjeru, postoje institucije koje to trebaju učiniti, dodao je.