Predsjednik Sabora Gordan Jandroković uputio je sućut povodom smrti nekadašnjeg zapovjednika Hrvatske ratne mornarice viceadmirala Zdravka Karduma, naglasivši kako njegovo domoljublje, veliko znanje i uzorna služba ostaju poticaj budućim časnicima, mornarima i kadetima.

S iskrenim žaljenjem sam primio vijest o iznenadnom odlasku gospodina Zdravka Karduma. U ovom teškom trenutku, izražavam Vam iskrenu sućut uime Hrvatskoga sabora i svoje osobno, navodi u ponedjeljak u sućuti obitelji.

“Nemjerljiv je doprinos viceadmirala Karduma u stvaranju i razvoju Hrvatske ratne mornarice. Njegovo domoljublje, veliko znanje i uzorna služba ostaju kao poticaj svim budućim časnicima, mornarima i kadetima”, naglasio je predsjednik Sabora Jandroković.

Nakon dugogodišnje vojne izobrazbe, izbijanjem rata u Hrvatskoj i početkom velikosrpske agresije Kardum se, podsjetio je predsjednik Sabora, dragovoljno priključio hrvatskoj vojsci.

Bio je jedan od glavnih organizatora obrane Splita, Splitskog kanala i Kaštelanskog zaljeva 1991. godine, kada je ostvarena prva velika pobjeda Hrvatske ratne mornarice koja je dovela do deblokade hrvatskih luka. Sudjelovao je i u operacijama Maslenica i Oluja, a nakon Domovinskog rata ostao je u Oružanim snagama.

Kao zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, a potom i kao zapovjednik Obalne straže, nastavio je profesionalno raditi na unapređivanju obrambenih sposobnosti te zaštiti prava i interesa Republike Hrvatske na moru. Nositelj je Reda hrvatskog trolista, Spomenice domovinskog rata i Spomenice domovinske zahvalnosti, te je više puta pohvaljen i nagrađen, podsjeća se u sućuti predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Viceadmiral Zdravko Kardum umro je u ponedjeljak u Splitu nakon kratke i teške bolesti.