Savez izviđača Hrvatske u ponedjeljak je tradicionalno, 31. put, u Hrvatski sabor donio Betlehemsko svjetlo mira pri čemu je predsjednik parlamenta Gordan Jandroković rekao je da je njegova poruka važnost mira, zajedništva i tolerancije između različitosti i da moramo biti spremni razumjeti i druge.

Glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske Boris Vujnović, nakon što su predali Betlehemsko svjetlo mira predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, kazao da hrvatski izviđači 31. godinu za redom donose Betlehemsko svjetlo u Republiku Hrvatsku i Hrvatski sabor.

Pred blagdane koji nam dolaze nastojimo razmisliti što je ono što nam treba u sljedećoj godini, i u ovom trenutku u našem susjedstvu imamo više aktivnih sukoba među narodima koji narušavaju mit i blagostanje svih nas koji živimo u Hrvatskoj i diljem Europe, kazao je.

“Poruka Betlehemskog svjetla mira u ovoj godini je da na miru i izgradnji mira trebamo raditi u svakom trenutku”, naglasio je Vujnović, naglasivši da donošenjem Betlehemskog svjetla žele prenijeti tu poruku svima da nastave graditi taj mir.

.Jandroković je zahvalio na donošenju Betlehemskog svjetla u Sabor jer, poručio je izviđačima, u adventsko vrijeme šire dobri duh i dobru, pozitivnu emociju u vremenima kada je to zaista važno.

Današnji svijet poprilično je drugačiji od onog kakvog pamtimo od prije nekoliko godina, ocijenio je, podsjetivši da smo prošle godine govorili o ruskoj agresiji na Ukrajinu, brojnim žrtvama, ubijenim civilima i djeci, a ove godine, nažalost, imamo još jedan veliki sukob koji se događa baš tamo otkuda dolazi Betlehemsko svjetlo.

Čini nam se da su ti sukobi daleko, ali naša je obaveza i dužnost moliti za one kojima je teško i koji su u potrebi, koji stradavaju, a posebno trebamo biti osjetljivi prema civilnim žrtvama rata, djeci i prema svim onima koji, nažalost, nemaju sreću živjeti u miru, slobodi i blagostanju, istaknuo je.

“Poruka Betlehemskog svjetla bitna je za sve, podsjeća ih na važnost mira, zajedništva i tolerancije između različitosti. Mi smo katolici i imamo svoje vrijednosti, poštujemo ih i čuvamo, ali isto tako moramo biti spremni razumjeti i druge, pokušati s njima ostvariti toliku razinu međusobnog razumijevanja i uvažavanja da možemo živjeti mirno”, poručio je.

Napomeno je kako ne može reći da je trend u svijetu pozitivan i da je sve više mira i razumijevanja jer je upravo je suprotno.

“Baš zato pozvani smo svjedočiti svemu što simbolizira Betlehemsko svjetlo mira i zajedno s onima koji su zainteresirani na globalnoj razini promicati ideje mira, slobode, demokracije, međusobnog uvažavanja, pa i vjere, ljubavi i nade da će nam život biti ljepši”, zaključio je Jandroković.