U utorak u Koprivnici u gradskoj vijećnici održana je 30. sjednica Gradskog vijeća. Na dnevnom redu našlo se 23 točake, a među kojima je bio i prijedlog proračuna za 2017. godinu, koji premašuje iznos od 200 milijuna kuna.

-Koprivnica je 18. grad po veličini u Hrvatskoj. Svi nam mora biti cilj da bude u top 10 gradova Republike Hrvatske po kvaliteti života, po snazi gospodarstva. Grad ne čine ceste, zgrade, ova vijećnica – čine ga ljudi, uvodno je započeo branjenje Proračuna za 2017. Mišel Jakšić.

Jakšić je kritizirao i vlade Republike Hrvatske za koje kaže da su svojim reformama donijele štetu lokalnoj samoupravi, a posebno poreznim reformama.

misel jaksic (3)

-Bez obzira na sve cilj nam je i dalje podizati gospodarske i društvene standarde, koji su  nas i ucrtali kao top 10 gradova u Hrvatskoj. Cilj nam je da kada u u budućnost dođe brza cesta i drugi kolosijek, Koprivnica po ekonomskom razvoju po glavi stanovnika bude u top 5, rekao je.

Jakšić je za sljedeću godinu najavio rekonstrukciju Zrinskog trga i gradskog parka, Ulice Hrvatske Državnosti, koja će biti prva pametna ulica u Koprivnici kao i asfaltiranje mnogih ulica i odvojaka za koje će se probiti cifra od 20 milijuna kuna.

misel jaksic (2)

Očekivano, oporba je imala niz primjedbi na Proračun. HDZ-ov Ernest Forjan rekao je kako razumije da se proračuni uvijek rade malo ambiciozniji, ali smatra da u tome treba biti realan. -Ovaj proračun je doslovno kao napuhnuti balon. Projekcije za naredne godine pokazuju puno realniju sliku, rekao je  Forjan te upozorio da većina Mjesnih odbora neće dobiti nikakva sredstva.

Ernest Forjan - vijećnik HDZ-a, najglasniji je oporbeni vijećnik

Ernest Forjan – vijećnik HDZ-a, najglasniji je oporbeni vijećnik

Miljenko Flajs (HSS) smatra da dosadašnji proračuni, a niti predloženi, ne donose željeni razvoj gospodarstva, nije se štedjelo koliko se planiralo, a nije se ni smanjio teret.-Ovaj proračun osjećam kroz pojam nerealnosti, nemoći i neaktivnosti, kaže Flajs.

miljenko flajs

Nezavisni Mladen Švaco pak smatra da je proračun treba biti puno hrabriji s obzirom da grad vodi mladi gradonačelnik.-Mi imamo proračun koji izgleda kao da gledam TV kalendar. Svake godine isto, rekao je.

Laburist Darko Tetec smatra da je svaki proračun popis onoga što se želi i smatra da je proračun za 2017. godinu dovoljno ambiciozan te da je dosta bogat na prihodovnoj strani. -Kada se donosio neki dan proračun u još jednom gradu u županiji tamošnji vijećnici su kritizirali da je proračun mali, da se čak ne može ni napuhnut, jer nema ništa. – zaključio je Tetec.

darko tetec

Jakšić je napomenuo da ovim proračunom Koprivnica bira budućnost i razvoj ili pak pogled u prošlost i stagnaciju te napomenuo kako mnogi žele liječiti svoje komplekse upravo na Koprivnici.

vijece koprivnica (3)

-Svojedobno jedan vođa iz našeg kraja je rekao da kada on dođe u poziciju u cijeloj Hrvatskoj će biti besplatni udžbenici. Kolega Hrg sjedi u Saboru, a Koprivnica još uvijek jedina subvencionira udžbenike uz još neke gradove. Šutke nam je pao JPP. Zbog sitnih interesa i trgovanja foteljama moramo dalje tražiti model da nam ne propadne projekt jednosmjenske nastave, oštar je bio Jakšić.

sibe

Kada se govori o poduzetništvu u Koprivnici Jakšić je podsjetio da gospodarstvo grada Koprivnice po novostvorenim radnim mjestima raste brže od prosjeka Republike Hrvatske, da je danas prijavljeno 2367 nezaposlenih s područja bivše općine, gospodarstvo čini 77 posto dobiti ove županije, 73 posto izvoza, 52 posto prihoda i 52 posto radnih mjesta.

Proračun grada Koprivnice za 2017. godinu prihvaćen je većinom glasova.

prigorski.hr