Saborski zastupnik Mišel Jakšić (SDP) i predsjednik Koprivničko-križevačkog SDP-a Tomislav Golubić uputili su u utorak kritike na državni proračun u kojem se ne spominje gradnja prometne infrastrukture, sanacija terena uz Dravu i drugi projekti važni za županiju i Koprivnicu.

Prvi čovjek županijskog SDP-a Tomislav Golubić je na konferenciji za novinare u Koprivnici rekao da unatoč pomnom iščitavanju proračuna za iduću godinu s projekcijama za 2025. i 2026. godinu nije pronašao mnogo toga što bi bilo od interesa za stanovnike ovog dijela Podravine i Prigorja.

“Žalosno je da se nakon ovogodišnjih ljetnih poplava i onih koje su isto područje uz Dravu pogodile prije nekoliko godina u proračunu nije našao novac za gradnju nasipa uz Dravu, niti se spominje sanacija bivše praonice vagona koja je tom prilikom ozbiljno prijetila kontaminacijom tla, podzemnih voda i jezera Šoderica”, naglasio je.

Kritiku je uputio i na cestogradnju, odnosno na to što se u dokumentu ne nalazi ni slova o gradnji podravske brze ceste od Varaždina preko Koprivnice do Osijeka. Iako je u saborsku proceduru priložen amandman koji je preduvjet za gradnju prometnice, on nije usvojen.

Golubić je dodao da se u idućem trogodišnjem razdoblju ne spominje ni gradnja brze ceste od Kloštra Vojakovačkog do granice s Mađarskom.

U proračunu se ne nalazi stavka od 50 milijuna eura koliko nedostaje za gradnju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica. U projekt njegove gradnje već je uveden izvođač radova, a poznato je da za taj posao nedostaje 50 milijuna eura koje je država obećala osigurati. “Prema svemu sudeći, taj će novac morati nadomjestiti stanovnici Krapinsko-zagorske, Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije”,  naglasio je Golubić.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Jakšić zadovoljan je što se u stavkama proračuna našla gradnja učeničkog te studentskog doma u Koprivnici te je rekao da je to rezultat dogovora njega i HDZ-ovog zastupnika Darka Sobote koji je podnio amandman i koji je naposljetku prihvaćen.

Osvrnuo se na činjenicu prema kojoj država ne nalazi rješenje za sanaciju bivše praonice vagona u Botovu, koja je među najzagađenijim tlom u Hrvatskoj. “Odgovor na amandman koji sam podnio, a spominje praonicu, bio je taj da se ne zna u čijoj je nadležnosti taj teren, HŽ Infrastrukture ili HŽ Carga. Takav je odgovor neprihvatljiv jer je riječ tvrtkama kojima upravlja država”, rekao je Jakšić.

Kritizirao je i reformu u zdravstvu jer država s prvim danom iduće godine pod svoje upravljačko okrilje preuzima županijske bolnice. Riječ je, kako je rekao, o parcijalnom rješenju koji ne uzima u obzir cjelokupnu problematiku koja se odnosni na skrb o pacijentima. “Imamo 30. jubilarnu reformu zdravstva. Rezultat je takav da nam je u međuvremenu narastao broj zaposlenih u zdravstvenom sustavu, dobrim dijelom nemedicinskog osoblja. Istovremeno imamo nikad manje pregleda i operacija te nikad duže liste čekanja”, zaključio je Jakšić.