Stanje demokracije u Mađarskoj pod premijerom Viktorom Orbanom prošle se godine ponovno pogoršalo, stoji u izvješću Freedom Housea o demokraciji u zemljama istočne Europe objavljenom u srijedu.

U godišnjem izvješću, Freedom House, istraživačka organizacija koju financira američka vlada, ali djeluje neovisno, naglašava da se mađarski rezultat pogoršao više nego je to slučaj s ijednom zemljom u istočnoj Europi, ne računajući Rusiju.

U izvješću se posebno kritizira provedba zadnjih parlamentarnih izbora, obilježenih “nepravilnostima, zlouporabom administrativnih resursa i iskrivljavanjem u medijima”, kao i “rastućom netolerancijom Orbanovog režima prema glasovima koji izražavaju suprotno mišljenje”.

Od povratka na vlast 2010., mađarski nacionalistički vođa redovito svojim postupcima vezanim uz kontrolu medija ili uz pravosuđe izaziva kritike Europske unije.

Po Freedom Houseu, Mađarska je 43 posto demokratska, dok je godinu prije bila 45 posto. Poljska se stabilno drži na 59 posto, dok je Rusija predsjednika Vladimira Putina pala s 5 na 2 posto.

Najbolja je Estonija koja je 83 posto demokratska, nakon koje slijede Latvija, Slovenija, Litva i Češka.