IZVANREDNE MJERE KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE Županu i zamjenicima plaće manje za 15 posto, ostalim djelatnicima za 10

8. travnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno IZVANREDNE MJERE KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE Županu i zamjenicima plaće manje za 15 posto, ostalim djelatnicima za 10


Darko Koren, Koprivničko-križevački župan predstavio je danas izvanredne gospodarske mjere Koprivničko-križevačke županije za pomoć županijskom gospodarstvu, te smanjenje županijskih troškova. Župan je istaknuo kako navedene mjere planira usvojiti na sljedećoj županijskoj skupštini.

– Sjednica je u planu 28. travnja. Osim mjera za pomoć gospodarstvu i ušteda, na sjednici će biti i rebalans županijskog proračuna. Sjednicu ćemo održati elektronskim putem – kazao je župan.

Istaknuo je kako nit vodilja izvanrednih mjera za gospodarstvenike, ušteda i rebalansa proračuna je pretpostavka promjene u prihodovnoj strani proračuna. Razlog tome je smanjenje prihoda od poreza na dohodak koji će se znatno osjetiti zbog svih uvedenih mjera za prevenciju od širenja koronavirusa.

– Pretpostavka je da će porez na dohodak biti znatno umanjen. Ne možemo sa sigurnošću znati koliko će biti točan broj, naša pretpostavka je da će umanjenje biti do 25 posto. Nadamo se da to neće biti više – istaknuo je župan.

Dodao je kako ih je dosadašnji dio godine usmjerio u izmjene određenih programa i stavka u proračunu.

– Skinuli smo s proračuna sve one programe koje smo vidjeli da se neće realizirati. Također napravili smo projekcije umanjenja stavki u narednom dijelu godine. Tako smo izvršili jednu intervenciju u dijelu plača zaposlenika i dužnosnika – istaknuo je župan.

Naglasio je kako su održali vrlo konstruktivan sastanak sa sindikatima. Rekao je kako su usuglasili smanjenje plaća zaposlenika za 10 posto u sljedeća tri mjeseca.

-Isto tako smo u kolektivnom ugovoru ukinuli materijalna prava. Riječ je o uskrsnicama, božićnicama i regresu. Ostali su samo darovi za djecu. To je jedna simbolična gesta, a i u financijskom smislu nije veliki trošak – rekao je župan.

Dodao je kako su predložili i umanjenje dohodaka dužnosnika, odnosno plaće župana i zamjenika i to za 15 posto, također na razdoblje od tri mjeseca.

-Na prijedlog mnogih vijećnika iz reda većine u županijskoj skupštini i na prijedlog predsjednika županijske skupštine ukinut ćemo naknadu za rad u županijskoj skupštini za sljedeća tri mjeseca – naglasio je Koren.

Dodao je kako su smanjili za 50 posto i naknadu političkim strankama i to za cijelu godinu.

 

 

 

Facebook Comments