Izrael je vratio tijela 80 Palestinaca ubijenih u sukobu Izraela i Hamasa u Gazi, priopćilo je u srijedu palestinsko ministarstvo zdravstva.

Izrael vraća tijela nakon što je potvrđeno da se ne radi o izraelskim taocima koje je oteo Hamas 7. listopada.

Ministarstvo je priopćilo da su tijela pokopana i da su vlasti zabilježile detalje kako bi pomogle u kasnijoj identifikaciji.

Vlasti Pojasa Gaze pokušavale su otkriti kada i gdje su muškarci ubijeni, kao i njihov identitet.

Izraelska vlada kaže da je cilj ofenzive u Gazi uništiti Hamas unatoč globalnim pozivima na prekid vatre u ratu koji traje već 11 tjedana.

Militanti Hamasa ubili su 1200 ljudi i zarobili 240 talaca 7. listopada u najsmrtonosnijem danu u izraelskoj povijesti.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da su tijekom rata tijela prevezena u Izrael “na postupak identifikacije u sklopu naših napora da lociramo taoce i nestale osobe”.

“Poteškoće u identificiranju ubijenih čine nužnim prebacivanje tih tijela u Izrael radi forenzičke identifikacije”, što je u skladu s “rutinskom analizom koja je u skladu s međunarodno prihvaćenim forenzičkim standardima” kako bi se isključila mogućnost da je riječ o izraelskim taocima, kazao je glasnogovornik.

Ministarstvo zdravlja priopćilo je da je Izrael predao tijela na graničnom prijelazu Kerem Shalom.

Pokopani su u utorak u dugom jarku na groblju Rafah na jugu Pojasa Gaze.

“Snimaju se fotografije kako bismo ih kasnije identificirali”, rekao je predstavnik ministarstva za vjerska pitanja u Pojasu Gaze.