Izrael je u subotu pogodio jednu od najvećih stambenih zgrada u Rafi u južnome Pojasu Gaze, pojačavajući pritisak na posljednje područje enklave u koje izraelski vojnici još nisu ušli i u koje se sklonilo više od milijun raseljenih Palestinaca.

U izraelskom udaru oštećena je dvanaesterokatnica, a lokalni stanovnici kažu da su bez stanova ostali deseci obitelji. Zasad nema izvještaja o žrtvama.

Izraelska je vojska objavila da je gađala stambeni blok jer ga koristi Hamas da bi odande planirao napade na Izrael.

Jedan od 300 stanovnika zgrade, smještene oko 500 metara od granice s Egiptom, Reutersu je rekao da im je Izrael uputio upozorenje da usred noći, 30 minuta prije napada napuste zgradu.

“Ljudi su se jako preplašili, nastao je kaos, neki su pali trčeći niz stepenice, mnogi su u stanovima ostavili i novce i druge vrijednosti”, rekao je jedan od stanara, Mohamad Al-Nabris, dodavši da se za vrijeme panične evakuacije, bježeći niz stepenice spotaknula i jedna trudnica, supruga njegova prijatelja.

Udar je alarmirao stanovnike šireg područja Rafe, gdje se sklonilo više od polovine od 2,3 milijuna stanovnika Gaze.

Izrael je upozorio da u tom području, koje smatra zadnjim uporištem Hamasa, kani izvesti još akcija.

Izraelski su napadi Gazu gurnuli u još dublju humanitarnu katastrofu. To je područje već otprije pogođeno 17 godina dugom izraelsko-egipatskom sigurnosnom blokadom.

U govoru održanom u subotu u povodu obilježavanja Dana mučenika i veterana Egipta, predsjednik te države Abdel Fatah al-Sisi je kazao da bi troškovi obnove porušene Gaze mogli premašiti 90 milijarda dolara.

Veći dio ove obalne enklave do danas je pretvoren u ruševine, a većina njezinih stanovnika je raseljena. UN je upozorio na širenje bolestii i na glad koja pogađa civile.