Prema novom istraživanju kuhanje na plin lošije utječe na vaše zdravlje nego život u gradu onečišćenom zbog posljedica prometa ili industrije.

Premda profesionalni kuhari i kuhari amateri preferiraju plinske štednjake u odnosu na električne alternative, novo istraživanje pokazuje da plinska kuhala proizvode dušikov dioksid i sitne čestice – opasne toksine koji su sastavni dio plinova što ih ispuštaju vozila, prenosi Independent.

Ako je to istina, takve tvari mogu iziritirati pluća i dospjeti u krvotok te tako povećati rizik od razvoja bolesti srca, raka, pa čak i Alzheimerove bolesti.

Djeca i stariji ljudi najosjetljiviji su na ovakvu vrstu onečišćenja zraka.

Jedna je studija pokazala da plinske peći uzrokuju nagli porast onečišćujućih tvari u zraku u zatvorenim prostorima i da one mogu biti puno veće od razine onečišćujućih čestica koje lebde uokolo prometnom gradskom ulicom.

Za potrebe istraživanja djeca su išla u školu s ruksacima opremljenim monitorima koji su evidentirali onečišćenje zraka, prenosi časopis New Scientist.

“Mnoga su djeca zapravo bila izložena većem zagađenju kod kuće u večernjim satima, dok je jedan od roditelja pripremao obrok na plinskome kuhalu, nego zagađenju zraka na putu do škole”, rekao je prof. Frank Kelly s londonskog Imperial Collegea.

Plinska kuhala i astma

Rezultati drugog istraživanja pokazuju da je svaki osmi slučaj astme koja se razvije u djetinjstvu u SAD-u zapravo posljedica izlaganja plinskim kuhalima u zatvorenim prostorima.

I prof. Kelly, koji nije sudjelovao u toj studiji slaže se da su plinski štednjaci “glavni izvor onečišćenja zraka u zatvorenim prostorima.” I on smatra da boravak u prostoriji s plinskim kuhalom može biti uzročnik astme ili ostalih zdravstvenih stanja u osjetljive djece.

“Živi li u kućanstvu dijete s astmom, vjerojatno će pokazivati više simptoma bolesti nego u slučaju da u kući postoji električna alternativa”, kaže Kelly te dodaje da je taj problem izraženiji u manjim domovima bez odgovarajuće ventilacije.

Problem onečišćenog zraka u zatvorenim prostorima tek odnedavno je u fokusu proučavanja poput onečišćenja vanjskog zraka.

Plinska kuhala i globalno zatopljenje

Profesor Steffen Loft sa Sveučilišta u Kopenhagenu slaže se sa svojim britanskim i američkim kolegama i tvrdi kako je vrlo vjerojatno “rizik povezan s izloženošću dušikovu dioksidu iz plinskih štednjaka veći od rizika življenja u gradu s onečišćenim zrakom.”

Znanstvenici podsjećaju i na to da plinska kuhala potiču globalno zatopljenje.

Istraživanje provedeno u Sjedinjenim Državama pokazalo je da metan koji curi iz plinskih peći negativno utječe na klimu te se može usporediti s emisijama ugljičnog dioksida iz oko 500.000 automobila na benzin.

U Europskoj uniji bi, zbog kuhanja na plin više od 100 milijuna ljudi moglo biti izloženo štetnom onečišćenju zraka u zatvorenim prostorima, čime se krše propisi EU-a o onečišćenju koji vrijede za vanjski zrak, izvijestila je ovaj mjesec nevladina organizacija Clasp.

Treba li na štednjak postaviti naljepnicu s upozorenjem?

Sve je više zahtjeva da ubuduće plinski štednjaci imaju naljepnice s upozorenjima o zdravstvenom riziku.

Do 2025. ni u jednome novom domu u Ujedinjenom Kraljevstvu neće biti grijanja na fosilna goriva, a to znači da će gotovo sigurno u svima biti postavljeni električni indukcijski štednjaci i peći.

U SAD-u će se, u skladu sa zakonom o smanjenju inflacije kućanstvima nuditi subvencije do 1340 američkih dolara za prelazak s plinskog na indukcijski štednjak u kućanstvima.

I zastupnica Alexandria Ocasio-Cortez poziva na potpunu zabranu prodaje i korištenja plinskih štednjaka.

Ovo je “relativno jednostavan način za smanjenu izloženost štetnim česticama i dušikovu oksidu”, kaže profesorica Nicola Carslaw sa Sveučilišta York.

U međuvremenu se na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru može utjecati češćim otvaranjem prozora, prozračivanjem prostorija i korištenjem ventilatora, što može odmah utjecati na kvalitetu zraka.

Studije su pokazale i da učinkovite kuhinjske nape mogu smanjiti razinu onečišćenja za čak 55 posto.