Umjetnički paviljon u Zagrebu poziva Vas na otvorenje izložbe Kate Mijatović “Stellarium, kometi iz REM faze”.

Otvorenje izložbe bit će u petak, 10. svibnja 2024. godine, u 19 sati u Kozmološkom centru u Križevcima.

Organizator izložbe je Umjetnički paviljon u Zagrebu s partnerom Udrugom P.O.I.N.T.

Stellarium, kometi iz REM faze novi je izložbeni projekt Kate Mijatović osmišljen i produciran za prostor Kozmološkog centra u Križevcima.

Nesvjesno, odnosno san kao manifestacija toga potisnutog registra ljudske svijesti, stalna je umjetničina preokupacija. I ovom prilikom intervenciju bazira na snovima izabranim iz svojeg online projekta Arhiv snova (www.arhivsnova.hr) usmjerujući se na preispitivanje složenih odnosa svjesnog i nesvjesnog, istraživanje interakcija vidljivog vanjskog svijeta i nevidljivih unutarnjih psihičkih prostora. Pritom je glavni pokretač značenja sama lokacija, odnosno sadržaj zdanja oko kojeg i u kojem se sve zbiva. Kata Mijatović uvlači u svoju priču zvjezdarnicu, asimilirajući ne toliko funkciju koliko simboliku tog objekta: mjesto na kojemu promatraču pomoću optičke aparature udaljeni izvanzemaljski elementi i sustavi bivaju vizualno bližima, postaje metafora neodređene kozmičke veze između individualne svijesti i univerzuma.

Da se fenomen sna i realnost svemira ovdje nastoje povezati temeljem neke hipotetske analogije sugerira i naziv izložbe – Stellarium, kometi iz REM faze. Snovi, koji nastaju u toj fazi sna, misteriozni su poput kometa jer padaju „ni od kuda“; ali i kognitivni materijal od kojeg su sačinjeni zapravo su krhotine pamćenja, ostaci iskustva utisnutih u svijest, periferni podaci pohranjeni negdje usput i nehotice, koje psihički aparat prerađuje i oblikuje u san, vođen vazda prisutnom dinamikom zadovoljenja želje i njezine cenzure.

Umjetnica će na otvorenju izvesti performans “Iščezla riječ”.

Izložba se održava u sklopu Culture Shock Festivala – Križevci.