Izložba slika pod nazivom „Pasija“ otvorena je u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec. Riječ je o slikama iz fundusa obitelji Pohižek koje različitim tehnikama, uglavnom modernim pristupom figurativnog karaktera, dočaravaju Kristov kalvarijski hod. Izložbu je otvorio zamjenik vrbovečkog gradonačelnika Marko Belošević.

– Izbor od 11 slika afirmiranih hrvatskih umjetnika za ovu izložbu tek je segment iz bogatog fundusa zbirke Pohižek – kazao je povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić.

IMG_8952-1536x1164

Na potki realističnog, od opisnog preko varijanti slobodnijeg tretiranja forme do ekspresionističkog oblikovanja Kristovog korpusa, spaja se slikarski čin, zbilja događaja i duhovnost sadržaja. Nit emotivnog u posvojenju motiva vidljiva je i u koncentriranju na ispaćeno Isusovo lice, na izranjeno raspeto tijelo utkano u prostor reducirane pejzažne predmetnosti, ali ispunjene mističnim ozračjem s upućenošću transcedentalnom uglavnom bez isticanja portretnog, naveo je.

U zbirci slika obitelji Pohižek koja sadrži brojna dojmljiva ostvarenja modernog hrvatskog slikarstva, pretežno figurativnog karaktera, značajan dio čine djela sakralne tematike.

Izložba je otvorena 17. travnja.