Slikarica Nena Bošnjak, rođena Mijak, otvorila je treću samostalnu izložbu u Narodnoj knjižnici u Vrbovcu pod nazivom “Vrbovečke vinjete”. Izložbu je povodom Dana grada otvorio zamjenik gradonačelnika Marko Belošević.

Likovna kritičarka Sanda Stanaćev Bajzek u predgovoru ističe da je crtež kostur njezinih djela. Umjetnica koja je na likovnoj sceni od 1986. izložila je akvarelirane crteže kapelica vrbovečkog kraja.

– Interpretirati prisutnost Božjeg stvaranja na zemlji znači približiti se tom djelovanju, uzeti djelić te ljepote i ljepotom stvarati novu ljepotu, znači ljubiti i samoga Stvoritelja i sve stvoreno. Njezinim recentnim radovima u povodu Dana grada Vrbovca, gdje zavjetne kapelice prednjače, iščitava se univerzalna duhovnost – rekla je Stanaćev Bajzek.

Za prikaz u mediju slike, Bošnjak je odabrala formu u kojoj je spojila dva omiljena motiva – spomeničku arhitekturu i cvijeće, uobličavajući ih zajedno u romantične vinjete.

Svečanost otvaranja izložbe “Vrbovečke vinjete” Nene Bošnjak uveličana je izvedbama Ženskog vokalnog sastava Lera te pjesmama Dragice Čulig i Tatjane Kobije.

Dođe mi
Dođe mi da se uvučem
u čahuru i tako prezimim umor.
Dođe mi da se pokrijem sijenom
i udišem ljeto, sakrivena.
Dođe mi da plovim
na oblacima bijelim
iznad zelene rijeke.
Dođe mi da uronim u svoju dubinu

i pomirim se s nemirom.
Dođe mi da zagrlim
čvornato drvo i osjetim strujanje stabilnosti i snage,
u vrtlozima mijene i nemira oko mene.
Jutrom da mahnem krilom i poletim
s prozora u daljinu i ugledam slobodu s visina.
…dođe mi…
Dođe mi svašta iz čista mira,
sa svemirom da se spojim.

Tatjana Kobija

20240613 093025 20240612 190401 20240612 194616 20240612 183912