Azorski otoci – čarobni spoj plavog i zelenog usred oceana, naziv je nove izložbe u izlozima Narodne knjižnice Vrbovec. Autor fotografija je Želimir Štefanović, a plave i zelene boje Azora bit će izložene u knjižnici do 10. srpnja.

IMG_2659 IMG_2660

Negdje na pola puta između Europe i Kanade u sjevernom Atlantiku smjestili su se Azorski otoci koji čine portugalsku Autonomnu regiju Azori. Pripadaju Makaroneziji ili „blagoslovljenim otocima“ i savršeni su za odmor, turistički obilazak i brojne sportske aktivnosti.

Sastoji se od devet otoka podijeljenih u tri skupine koji se nižu u smjeru sjeverozapad – jugoistok u dužini od oko 600 kilometara. Otoci Sao Miguel i Santa Maria nalaze se u jugoistočnoj skupini, središnji otoci su Terceira, Graciosa, Sao Jorge, Pico i Faial te sjeverozapadni otoci Flores i Corvo.

Zanimljivo je da se na Azorskim otocima dodiruju tri tektonske ploče: Sjevernoamerička, Euroazijska i Afrička zbog kojih i ima mnogo vulkana, termalnih izvora i seizmičke aktivnosti. Klima je blaga, rekao bih, vrlo ugodna , ali ima dosta padalina. Zaista, to je otočje kojemu ničeg ne manjka. Od stočarstva, mljekarstva, ribarstva, voća, povrća, šećerana, destilerija alkohola  do turizma koji je sve više razvija.

IMG_0273

Stanovnici su Portugalci s primjesom maurskih i flamanskih elemenata, crnci, engleski, škotski i irski doseljenici. Glavna su naselja (2011) i luke Ponta Delgada (40 661 st.) i Ribeira Grande (12 663 st.) na otoku São Miguel, Horta (5554 st.) na Faialu te Angra do Heroísmo (8654 st.) i Praia da Vitória (3958 st.) na otoku Terceiri. ( Hrvatska enciklopedija )

S otoka Sao Miguel do Corva lako ćete doći budući da su svi otoci povezani zračnim lukama. Možda tijekom sezone malo teže, ali će u lokalnoj zrakoplovnoj kompaniji Azores airlines učinit sve da vam omoguće let. Najveća je zračna luka u Ponta  Delgadi. Naravno, putovati možete i brodom što meni nije uspjelo. No, da sam ostao malo duže, otplovio bih do prvog istraženog otoka Santa Marije.

Azorski su otoci bili poznati još u davna vremena, no ponovno ih otkrivaju portugalski pomorci 1427 godine dok je 1432 godine Gonzalo Velho Cabral prvo otkriva otok Santa Mariu. Ja sam na otoke Sao Miguel i Terceira stigao 2017. godine.

Otoci su imali važnu ulogu u oba svjetska rata o čemu svjedoče i vojne utvrde. Na njima su bile smještene pomorske i zračne baze Saveznika. Nakon drugog svjetskog rata na otoku Terceira Amerikanci su izgradili zračnu bazu NATO- a

Netom obnovljen Neat Hotel Avenida u samom središtu Ponta Delgade pružio mi je odličnu mogućnost istraživanja grada. Obilasku otoka Sao Miguel svakako su pridonijeli ljubazni recepcionari hotela koji su mi organizirali izlete na otoku –  od zapada do istoka, juga i sjevera.

Bio je to istinski doživljaj, avantura u kojoj vas očekuju kraterska jezera smještena u kalderama ( poseban oblik vulkanskog kratera ), zaljevi, geotermalni izvori, predivne stijene koje se spuštaju u ocean, zamamna priroda, agrikultura, i ljepota svakog grada i mjesta sa svojom poviješću, tradicijom i gastronomijom. I ničeg nije nedostajalo!

A onda poželjeh otputovati na Terceiru, barem na jednodnevni izlet. Pošlo mi je za rukom rezervirati povratnu aviokartu iako je turistička sezona bila u punom jeku. Ako se odlučite obići tri otoka u neko određeno vrijeme, ostvarit ćete dobar popust u lokalnoj aviokompaniji Azores Airlines.

Najveći grad otoka Terceira  je Angra de Heroismo koji odiše živopisnim kućama, prekrasnim sakralnim građevinama, parkovima, a pozitivna energija osjeća se u svakoj ulici. Stoga i nije čudno da je UNESCO povijesno središte grada proglasio dijelom svjetske kulturne baštine. u gradu je sjedište Vrhovnog suda Autonomne pokrajine Azori i zrakoplovna baza američko – portugalske vojske.

IMG_0355

Ima i brojnih drugih odličja otoka među kojima je i najmlađi i jedini aktivni vulkan Santa Barbara visok 1023 metra. I zeleno i plavo i litice koje uranjaju u ocean, plodna polja stoka koja pase izmjenjuju se na ovom otoku. Potpuniju sliku prenijet će vam fotografije.

Pitam se kako je na ostalim otocima Azora usred Atlantika koje svakako treba vidjeti. A vrijeme tako brzo prolazi!

Zahvaljujem Narodnoj knjižnici Vrbovec što mi je omogućila ostvarenje još jedne putopisne izložbe koja vas vodi u područje Makaronezije. Žao mi je što u digitalnoj formi ne posjedujem fotografije sa Zelenortskih otoka i Madeire, koji također spadaju u Makaroneziju. Oni su posebna, neobična i zanimljiva priča.