Izgradnja novih dječjih vrtića u Luki i Lonjici bila je tema na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vrbovca.

Vijećnik Stjepan Fotović (Hrvatski laburisti) upitao je gradonačelnika kada se očekuje početak radova na oba vrtića.

– Molim vas konkretnu informaciju kada će radovi početi i kada djeca mogu očekivati te vrtiće. Kakvo je stanje s europskim projektima, u kakvoj su oni fazi i koliko smo ih prijavili – upitao je Fotović.

FOT_3435

Gradonačelnik Denis Kralj je odgovorio kako su raspisane javne nabave za dječje vrtiće u Luki i Lonjici, kao i za nogostup u Banovu.

– Otvaranje ponuda bi trebalo biti oko 15. listopada. Nakon toga, ako ne bude problema, možda se nakon 1. studenog i potpišu ugovori. Očekujemo početak radova na vrtićima već ove godine, a onda i završetak u nekih godinu dana. Pričekali smo s raspisivanjem javnih nabava zbog velikog rasta cijena. Sve tvrtke su radile na obnovi od potresa i cijene su otišle u nebo, pa su nam stručnjaci rekli da nabave raspišemo ujesen kako bismo dobili manju cijenu. Vidjet ćemo što će biti. Pričekali smo tri mjeseca kako ne bismo plaćali ekstra milijune ako nije potrebno – odgovorio je Kralj.

Dodao je kako je u Gradskoj upravi u fazi pripreme i realizacije dvadeset projekata koji se sufinanciraju iz EU fondova.

– Imamo više njih koji su odobreni i koji su u realizaciji, a to su sportska dvorana u Lonjici, vrtići u Luki i Lonjici te solarne elektrane na zgradi Grada Vrbovca, Dječjeg vrtića u centru i OŠ Marije Jurić Zagorke koje su izgrađene i čekamo puštanje u pogon. Dobili smo sredstva za pump track poligon koji je stavljen u pogon. Dobili smo i sto tisuća eura za asistente u nastavi, te novac za izradu Strategije zelene urbane obnove Grada Vrbovca, što će nam omogućiti daljnje prijave projekata zelene infrastrukture na natječaje. Prijavili smo projekt Interpretacijski centar Kaj su jeli naši stari i čekamo rezultate. U tom centru bi se predstavljala hrana cijelog ovog kraja, a imao bi i kino salu sa 220 sjedala. Tu je i energetska obnova Teniskog centra te Interreg Hrvatska – BiH – Crna Gora. Za EU fondove imamo spremne projekte nadogradnje dvije osnovne škole, cestu u zoni Poduzetnik, spojnu cestu Vinogradska-Vladimira Nazora-Livadarska, energetsku obnovu AKC Garaže, solarnu elektranu na zgradi stadiona i vatrogasni centar, te Park Marije Jurić Zagorke u Negovcu. U pripremi je projekt revitalizacije dvorca Patačić. Imamo ukupno dvadeset projekata koji su financijski jako teški. U prvom mandatu smo se hvalili izgradnjom vrtića u Jugu, sada imamo 7 do 8 projekata koji su financijski teži od tog vrtića, te još toliko iste vrijednosti kao vrtić. Puno više projekata imamo spremno sada za prijave, nego smo imali prije četiri godine – zaključio je Kralj.

FOT_3456