IZGORJELA KUĆA “Nazvao bih to sramotom, dok su stigli vatrogasci, kuća je izgorjela do temelja”

9. lipnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno IZGORJELA KUĆA “Nazvao bih to sramotom, dok su stigli vatrogasci, kuća je izgorjela do temelja”


U strašnom požaru kuće, u subotu navečer došlo je do požara obiteljskog doma u naselju Rovci.

Policija je izvijestila kako je 6. lipnja, oko 21 sat, u spomenutom naselju u Općini Sveti Petar Orehovec uslijed zagrijavanja aluminijskog kućišta osigurača izbio požar na krovištu kuće koje je izgorjelo.

Ozlijeđenih osoba nije bilo, a požar su ugasili vatrogasci. Na cijeli događaj reagirao je i Ivica Š. koji je ogorčeno približio stanje na terenu te večeri.

-Zazvonio je telefon oko 21 sat – gori bakina kuća, naravno došao sam brzo na mjesto događaja. Kuća dobrim djelom u plamenu, no desno krilo krova je potpuno gorjelo, dok ostatak kuće još nije. Tamo su već bili susjedi, brat te majka i otac.
Prvi obližnji susjed je odmah zvao vatrogasce na 112 gdje ga centrala šalje u jedinicu županije. Bakina kuća spada u Koprivničko-križevačku županiju te nekoliko metara dalje je Varaždinska i nekoliko metara prije je Zagrebačka županija, koje imaju pa nekoliko desetaka kilometara bliže vatrogasne jedinice.
No, izašla je ona najdalja. Koprivnica je udaljena 51 kilometar, a Križevci su udaljeni 20 kilometara od požarišta. Sveti Ivan Zelina je oko 14 kilometara od kuće, te je cesta puno pristupačnija za dolazak – ističe uvodno Ivica i dodaje kako su izgorjeloj kući najbliži zelinski vatrogasci.
-Prvim vatrogasnim vozilima je trebalo 45 minuta da stignu do požarišta. Stigao je DVD Fodrovec i krenule su pripreme za gašenje.
Nakon toga dolaze iz Križevaca te dok se odradila potrebna priprema kuća je već izgorjela do temelja i ništa se više nije dalo spasiti. Sve skupa je trajalo više od sat vremena – od poziva do prvog mlaza vode na goreću kuću. Ja bih to nazvao sramotom!
Pumpa za vodu na jednom kamionu nije radila, te se svi skupa gledamo i ne vjerujemo što se dešava, da ne spominjem da je kamion iz vremena 80-ih.
Naime, tri županije se ne mogu dogovoriti niti za vodovod. Naravno, da ga nema ispred kuće. Dva kamiona su brzo ostala bez vode, trebali su ići nazad i napuniti ih, no hidranta za vodu nema. Prvi najbliži je u drugoj županiji i udaljen samo 100 metara od kuće.
Da stvar bude još gora, nitko od četiri vatrogasna vozila i tri manja kombija nema vatrogasni ključ za otvaranje hidranta. A kuća i dalje gori. Pa si vi zamislite histeriju i patnju koju je baka preživjela te njeni bližnji.
Gledamo kako gore uspomene i gledamo hrvatsku sramotu. Da ne pričam o drvenim ljestvama koje je netko doma izradio i o jednom sposobnom vatrogascu koji je sve sam odradio. Jedan reflektor na šljemu i to je sva rasvjetna oprema koju su imala četiri vozila i 20-ak vatrogasaca koji su izašli na teren. Pa bih samo htio reći, da ugasili su, ali već potpuno izgorjelu kuću – poručio je Ivica.