Iva Markotić Bagarić, odvjetnica iz Zagreba, izabrana je za novu predsjednicu Hrvatske odvjetničke komore na redovitoj izbornoj Skupštini HOK-a u subotu na kojoj su sudjelovali delegati-predstavnici svih odvjetničkih zborova u Hrvatskoj.

Iva Markotić Bagarić prva je žena na čelu HOK-a u njezinoj dugoj povijesti, a krovnu organizaciju hrvatskih odvjetnica i odvjetnika vodit će sljedeće tri godine.

”Izuzetna mi je čast stajati danas pred vama u ovoj ulozi, izuzetna je to čast, ali i velika odgovornost”, kazala je nakon izbora Markotić Bagarić, dodajući da su danas izazovi koji se postavljaju pred odvjetništvo sve raznovrsniji, kompleksniji i češći, a percepcija javnosti prema odvjetnicima često je negativna.

”Sve kolegice i kolege koji obavljaju predano svoju odvjetničku službu, pružajući pravnu pomoć svojim strankama na najbolji mogući način, poštujući sve postulate odvjetništva, najbolji su odraz toga kakva bi ta percepcija zapravo trebalo biti. Tu svakako svoju ulogu ima i HOK na kojem je da svim svojim članovima omogući odgovarajuću podršku i neometano obavljanje službe kao i bolji položaj odvjetnika u društvu”, istaknula je.

Na izbornoj Skupštini HOK-a bili su i ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan, bivši ministar pravosuđa Ivan Malenica, kao i drugi visoki gosti.

Iva Markotić Bagarić rođena je u Zagrebu, gdje je završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je 2002., a dvije godine kasnije položila je pravosudni ispit.

Od samih početaka karijere, odvjetništvo je bilo i ostalo njezin izbor, a u Imenik odvjetnika HOK-a upisana je 4. listopada 2005. Iva Markotić Bagarić partnerica je u odvjetničkom društvu Hanžeković & partneri d.o.o. te je aktivno uključena i u rad HOK-a gdje je do sada obnašala dužnost glavne tajnice.

Uz to, Markotić Bagarić je bila članica Izvršnog i Upravnog odbora HOK-a te članica Stručnog vijeća Odvjetničke akademije HOK-a, kao i raznih komisija i radnih skupina Komore. Također, predstavljala je HOK i na brojnim međunarodnim susretima, a ispituje na pravosudnim ispitima iz područja upravnog i radnog prava.

Na redovitoj izbornoj Skupštini HOK-a delegati su prihvatili izvješća tijela Komore te izabrali nove članove tijela HOK-a i članova Vijeća Vrhovnog suda RH za novo mandatno razdoblje od 2024. do 2027.