Iz Varaždina je u srijedu prema ukrajinskom gradu Vorzelu kod Kijeva, krenuo donacijski transport agregata za struju, koji je namijenjen tamošnjoj bolnici za psihijatrijsko liječenje branitelja.

Donaciju je organizirao Grad Varaždin u suradnji s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Zurichu i varaždinskom tvrtkom Marlex, priopćeno je iz varaždinske gradske uprave.

Prema riječima  Anice Đamić, hrvatske veleposlanice u Kijevu, bolesnici se u bolnici u Vorzelu doslovno smrzavaju i žive u potpunom mraku. Agregat će moći opskrbljivati strujom cijelu bolnicu te tako barem djelomice olakšati teške dane ukrajinskim braniteljima.

Stroj je težak više od šest tona i može raditi i u najtežim uvjetima. Donirala ga je tvrtka Marlex, a Grad Varaždin će snositi troškove transporta, ističe se u priopćenju.

Početku transporta agregata nazočili su varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, generalni konzul RH u Švicarskoj Slobodan Mikac i direktor Marlexa Ilija Ponjavić koji su uputili zahvalu svima koji su bili uključeni u ovu hvalevrijednu akciju.

Posebno su zahvalili tvrtki TTI transporti iz Varaždinskih Toplica, humanitarnoj udruzi Dobro dobrim, te Ukrajinskom veleposlanstvu u Zagrebu.

U znak podrške i solidarnosti, uz zastave Grada Varaždina i Republike Hrvatske, ispred vrijednog stroja istaknuta je i zastava Ukrajine.