Ured predsjednika Republike u petak je kao ‘ponovne laži’ nazvao Vladino objašnjenje zašto nije mogla biti tražena sigurnosna provjera kandidata za glavnog državnog odvjetnika, a Pantovčak pritom naglašava da su svi kandidati morali dati pisanu suglasnost za provođenje provjere.

Jučer je iz Ureda predsjednika RH Zorana Milanovića na Pantovčaku priopćeno da premijer Andrej Plenković ‘uopće nije zatražio sigurnosnu provjeru Turudića’, na što su iz Vlade RH reagirali, ističući da ju premijer Andrej Plenković nije ni mogao zatražiti jer nije propisana zakonska obveza sigurnosne provjere kandidata.

No, Ured predsjednika RH Milanovića danas je odbacio takvo tumačenje iz Vlade. U priopćenju navode kako su jučer raskrinkali “još jednu sramotu predsjednika Vlade” vezanu uz imenovanje Turudića za glavnog državnog odvjetnika – “činjenicu da nije tražio sigurnosnu provjeru tog sumnjivog i mutnog (nazovi)suca, iako je taj godinama sinonim za dušebrižnika kriminalnog miljea”.

Klimavci u Saboru

“Andrej Plenković mislio je da će svima u Hrvatskoj zatvoriti usta i oči čim preko reda, brže-bolje ugura Turudića u DORH. No, zatvorio je usta i oči samo nekolicini klimavaca u Hrvatskom saboru koje ionako redovito kupuje proračunskim novcem kao robu kojoj je istekao rok trajanja”, stoji u priopćenju Ured predsjednika RH.

“Suprotno tvrdnjama lažljivog Plenkovića”, piše Ured, predsjednik Republike Milanović ima “ustavnu dužnost brinuti za redovno i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti, a ima i građansku dužnost govoriti i ukazivati na politički prljave i ljudski podmukle nasrtaje Andreja Plenkovića na preostale slobodne i neovisne državne institucije”.

Pogotovo, dodaju, kada je riječ o instituciji koja ima neograničenu moć progona, a koja se sada prepušta samovolji jednog osvjedočenog ljubitelja kriminalaca, naglašavaju.

Plenković je ovladao Kardeljevom tehnologijom komuniciranja

“Iako je predsjednik Vlade dobrano ovladao Kardeljevom tehnologijom komuniciranja, ovoga puta sam je sebe prokazao kao muljatora”, ocjenjuje Ured predsjednika.

Navodi pritom da je premijer Plenković “više puta javno, pa i u utorak nakon sastanka s onim svojim koalicijskim partnerima s donje police za pokvarenu robu” rekao da je “zatražena i sigurnosna provjera za Turudića s obzirom na važnost i značaj dužnosti glavnog državnog odvjetnika”.

“Na taj način Plenković je hrvatskoj javnosti ‘prodavao’ tog sumnjivog tipa i na svako propitivanje njegovih suspektnih aktivnosti Plenković i njegovi papagaji braneći ga ponavljali su – ali, Turudić je prošao ‘najrigoroznije sigurnosne provjere’. Očito je obmanuo i svoje suradnike kad su pristali ponavljati te neistine”, ocjenjuju iz Ureda predsjednika.

Drže da je iz Vlade, nakon što je Turudić potvrđen u Hrvatskom saboru – “i to zahvaljujući spomenutoj laži o sigurnosnoj provjeri”, došao “nagli zaokret”.

“Naravno, ponovno lažljivi Plenković kaže da Vlada nije mogla zatražiti sigurnosnu provjeru, a mogla je itekako sukladno Zakonu o sigurnosnim provjerama, kao i zbog činjenice da su svi kandidati za glavnog državnog odvjetnika – pa i Turudić – morali dati pisanu suglasnost za provođenje sigurnosne provjere”, navodi Ured predsjednika.

Sigurnosna provjera otkrila bi činjenice o Turudićevim vezama s kriminalnim miljeom

Iz Ureda ističu da u Javnom pozivu za podnošenje prijava za imenovanje na dužnost glavnog državnog odvjetnika (21. studenoga 2023. objavilo ga je Državnoodvjetničko vijeće”, piše da “kandidat za glavnog državnog odvjetnika RH koji u trenutku prijave na poziv ne obnaša državnoodvjetničku dužnost prijavi treba priložiti vlastoručno potpisanu suglasnost za provođenje sigurnosne provjere”.

“Zašto je onda Plenković uoči glasanja u Hrvatskom saboru lagao da je zatražio sigurnosnu provjeru Turudića? Jednostavno, i njemu je bilo jasno: da je sada, naglašavamo sada, tražena i provedena sigurnosna provjera otkrile bi se sve činjenice o njegovim vezama s kriminalnim miljeom i posebice s HDZ-om”, poručuju.

Zato je Plenković koristio, a zapravo zlorabio institut sigurnosne provjere tako što je javnost uvjeravao da je Turudić sigurnosno provjeren kao kandidat za Glavnog državnog odvjetnika, napominje se u priopćenju Ureda.

“Kako bi prikrili svoje muljanje i skrenuli pažnju sa svojih laži, iz Vlade jučer opet insinuiraju o ‘druženju predsjednika Republike s Draganom Kovačevićem koji je 2020. bio pod mjerama nadzora’. Nikakve sličnosti tu nema i ne može biti s onim što je radio Turudić kao sudac kada se noću vozao sa Zdravkom Mamićem i razgovarao o njegovom sudskom predmetu (što je sam Turudić sada i priznao) ili s opskurnim dopisivanjem suca Turudića i osumnjičene Josipe Rimac”, naglašavaju iz Ureda predsjednika.

Kažu i da je predsjednik Milanović prije dva dana pozvao javno “i Plenkovića i njegove trbuhozborce da objasne svoje insinuacije, a sada ih ponovo na to poziva”.

“Iako je jasno da su te insinuacije obične laži, ustrajavanje na njima dokazuje da je lažov Plenković zlokobna prijetnja hrvatskoj državi i demokraciji, dokazana sada i instaliranjem ljubitelja kriminalaca Turudića u Dorh”, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.