Vukovar na Dunavu s pravom se može smatrati jednim od najstarijih gradova u Hrvatskoj. Najprije, kao jedna od prvih metropola Europe, pred kojih pet tisućljeća u južnom predgrađu Vukovara, Vučedolu naselje je od kojih 3.000 žitelja. U to je vrijeme (razdoblje eneolitika) pravi velegrad, sa razvijenom manufakturom, te stočarstvom.

VUKOVAR_resize IMG_0863_resize

Mnoštvo vrijednih artefakata od bakra i keramike, u arheološkoj zbirci vukovarskog Muzeja, svjedoči o zanatskoj vještini, ali i o razvoju znanosti, poglavito astronomije i kalendara. Votivni kipići ukazuju na u to vrijeme raširene agrarne kultove, te nalazimo figurice svećenica, kao i uglednijih pripadnika i pripadnica zajednice. Posebnu je popularnost stekla, te se nametnula kao nesužbeni simbol grada ‘Vučedolska golubica’, koja je, doduše, vjerojatno zapravo jarebica. Ali kad je jednom ušla u literaturu i žargon kao golubica, to mnogo manje važno.

 

IMG_0866_a_resize 20150212_103012(0)_resize

Malo je poznato da je Vukovar, ‘castrum Valkow’, među prvim gradovima u Hrvatskoj stekao građanske povlastice. Već 1231., nakon Varaždina (1209.) i Petrinje (1225.), mnogo prije Zagreba, Samobora, Jastrebarskog i ostalih varoši oko Save i Drave, herceg Koloman podjeljuje povlastice naseljenicima pod kastrumom ‘hospitibus juxta castrum Valkow’, te nabraja narode koji se okupljaju oko kastruma, ‘Teutonocs, Saxonibus, Hungaris et Sclavis’. Položaj uz Dunav, na mjestu gdje riječni otoci smiruju tok rijeke, te vjerojatno olakšavaju prijelaz, ali i lučki utovar i istovar, vjerojatno su se rado naseljavali i boravili trgovci, a potom i obrtnici.

20150212_103006_resize 20150212_103516_resize

 

Politika Arpadovića, koji su se sve teže nosili sa ojačalim velikaškim slojem, bila je oslanjanje na novi stalež, slobodnog varošana, te su sa 13. stoljećem krenuli u podjeljivanje gradskih povlastica. Većinu povlastica u današnjoj Hrvatskoj podjeljuju pograničnim naseljima u blizini zapadne granice, pa tu nalazimo Zagreb, Samobor, Varaždin, Jastrebarsko i druge, dok se daleko izdvojen od ostalih, na istočnoj strani nalazi Vukovar. Herceškom povlasticom žitelji podno kastruma Valkow stječu pravo sudovanja sve do razine krvnih delikta, pravo doseljavanja i odseljavanja (libertas migrandi), stječu zemlje i posjede oko kastruma, kao i pravo ribarenja na Dunavu i Vuki.

VUKOVAR 18 ST_resize IMG_0817_resize IMG_0835_resize

Treće je važno poglavlje vukovarske povijesti, koje nam je uglavnom i ostavilo grad formiran onako kako ga danas poznajemo, obnova grada nakon Velikog bečkog oslobodilačkog rata i Karlovačkog mira (1699.). Kao i drugi slavonski gradovi nakon višestoljetne turske okupacije, uz napomenu da je na krajnjem istoku, Vukovar prvi pao po osmanlijsku vlast, a među zadnjima bio oslobođen, Vukovar je slobodu dočekao opustošen i pust. Tek je pedesetak kuća u gradu ostalo nastanjeno, pa je bila potrebna planska obnova i naseljavanje.

IMG_0841_resize IMG_0792_resize IMG_0782_aa_resize IMG_0765_a_resize IMG_0761_resize

Bogata Slavonija privukla je pažnju europske aristokracije, koji u posjedima i zemljama vide mogućnosti. Vukovar i posjede oko njega kupuje moćna grofovska obitelj Eltz, koji svojim opsežnim aktivnostima potiču naseljavanje i obnovu cijelog kraja. O moći novih gospodara Vukovara svjedoči raskošan rezidencijalni kompleks u kojem se danas smjestio vukovarski Muzej. Mnoštvo aretefakata, namještaja, portreta i ostalih slika, bogatog posuđa i isprava oživljava povijest ove obitelji. A živahne vijugave ulice povijesnog centra sa svojim slikovitim vizurama i ‘voltama’ čine Vukovar jednom od najljepših povijesnih gradova u Hrvatskoj.

IMG_3999_resize IMG_0773_a_resize IMG_3978_a_resize IMG_0776_resize IMG_0796_a_resize

IMG_0265_a_resize

Zdenko Balog