Direktor tvrtke BitLucky Luka Burazer i još dvoje okrivljenih za prijevaru klijenata u trgovanju  kriptovalutama koji su od studenoga u istražnom zatvoru, pušteni su na slobodu jer su istekla tri mjeseca, najdulji rok trajanja istražnog zatvora za kaznena djela za koja ih se tereti.

Osumnjičeni su da su prevarili više stotina klijenata za ukupno 18,5 milijuna eura.

Iz Općinskog državnog odvjetništva (ODO) u Rijeci u petak su priopćili, ne navodeći imena okrivljenika, da je rješenjem Županijskog suda u Rijeci od 14. veljače, ukinut istražni zatvor protiv troje okrivljenika budući da je, sukladno Zakonu, istekao najdulji rok trajanja istražnog zatvora za kaznena djela iz nadležnosti općinskog državnog odvjetništva.

„Predmetni postupak ovog državnog odvjetništva nalazi se u fazi istrage koja je složena s obzirom na način počinjenja kaznenog djela koje se okrivljenicima stavlja na teret, prijevare trgovanjem virtualnim valutama,“ naveli su iz ODO u Rijeci.

Ističu da je tijekom dosadašnjeg dijela istrage ispitano je više od stotinu svjedoka (oštećenika) te je pretražen veći broj predmeta oduzetih od okrivljenika i upućeno više zamolnica za međunarodnu pravnu pomoć.

Prevarili klijente za ukupno 18,5 milijuna eura

Policija je lani sredinom studenoga uhitila Luku Burazera i dvije osobe, koje se sumnjiči da su od 2017. do 2023. lažnim prikazivanjem činjenica pri trgovanju kriptovalutama prevarili više stotina klijenata za ukupno 18,5 milijuna eura.

O tome je policija izvijestila nakon višemjesečnog istraživanja prijevara više građana, koji su investirali u kriptovalute od nekoliko tisuća do nekoliko stotina tisuća eura.

Na temelju zaprimljenih kaznenih prijava osumnjičeni su direktor, prokurist i zaposlenica riječke tvrtke da su od kraja travnja 2017. do sredine svibnja 2023., s ciljem pribavljanja protupravne koristi lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica doveli i održali u zabludi te oštetili više klijenata. U policiji su tada procijenili da je više od 800 oštećenika.

Na osnovi dotadašnje istrage, iz policije su naveli da su osumnjičene osobe s unaprijed smišljenom namjerom osnovale trgovačko društvo radi trgovanja kriptovalutom. Ljude su nagovarali na ulaganje preko njihove tvrtke kupovanjem raznih kriptovaluta pod izlikom da njihova vrijednost raste, a zarada je velika.

Savjetovali su građane da sami otvaraju svoje kriptonovčanike ili da uplaćuju određenu svotu na određene kriptonovčanike, sačinjavali ugovore, a s vremenom su novac prebacivali u svoje kriptonovčanike, trošili ga, dok su dio novca vraćali građanima kako bi ih držali u zabludi.

Njihova tvrtka prestala je djelovati kada su građani podnosili kaznene prijave, jer nisu mogli dići do svog novca.

Troje osumnjičenih ispitano je u studenome u Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci, a potom im je istražni sudac riječkog Županijskog suda odredio istražni zatvor.