Protupožarni avion Canadair CL-415, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) koji je u Grčku upućen u utorak, 22. kolovoza, kako bi pomogao u gašenju požara, vratio se u nedjelju u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku Donjem, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Kanader, koji je dio protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), bio je angažiran na gašenju požara na području Aleksandropolija, Kavala, Drame i Polygyrosa u Grčkoj.

S njim su upućene i dvije posade i zrakoplovno-tehničko osoblje, predvođeno kapetanima, te bojnicima Ivicom Markačem i Igorom Mindoljevićem.

“Ovo iskustvo uz humanitarnu dimenziju pružanja pomoći u drugim zemljama, pridonosi i promociji ugleda i sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske u svijetu. Zahvalnost kolega iz Helenske Republike nama Hrvatskoj vojsci i cijelom hrvatskom narodu je izrazito važna, jer se pravi prijatelji poznaju kad je najteže“, istaknuo je bojnik Markač.

Protupožarni avion HRZ angažiran je u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (rescEU) za pomoć drugim državama za koji Republika Hrvatska u stalnu pripravnost od lipnja do listopada 2023. stavlja na raspolaganje zračne snage HRZ-a s dva protupožarna aviona Canadair CL-415.

Ovo je drugi puta da su protupožarne snage HRZ-a s avionom Canadair CL-bile angažirane u Helenskoj Republici. Prvi puta su bile angažirane u srpnju ove godine, dodaju iz MORH-a.