Sud Bosne i Hercegovine u utorak je raspisao tjeralicu za bivši pripadnikom vojske bosanskih Srba Miodragom Mitrašinovićem osuđenom zbog ratnih zločina koji je pred zatvorskom kaznom pobjegao iz bolnice.

Mitrašinović je zajedno s još sedam bivših pripadnika vojske bosanskih Srba u petak osuđen na 13 godina zatvora jer je proglašen odgovornim za otmicu i ubojstvo 20 civila nesrpske nacionalnosti na području Višegrada 1993. godine.

Uoči izricanja presude policija je po nalogu suda pritvorila ostale optuženike kojima je suđenje trajalo od 2019. kako bi se spriječio njihov bijeg u Srbiju, no ne i Mitrašinovića koji je bio u bolnici u Foči kamo se javio liječnicima zbog navodnih želučanih tegoba.

Kada su ga pripadnici policije u ponedjeljak pokušali privesti nisu ga našli ni u bolnici niti na kućnoj adresi u Višegradu.

Kako su prenijeli lokalni mediji, o njegovom bijegu upoznate su sve policijske agencije u BiH i sada se utvrđuje tko mu je pomogao pomoći.

Mitrašinović je tek jedan u nizu osumnjičenih ili osuđenih bivših pripadnika vojske ili policije bosanskih Srba koji su u strahu od procesuiranja zbog ratnih zločina u BiH pobjegli u Srbiju, zlorabeći institut dvojnog državljanstva.

Srbija kao ni Hrvatska ne izručuju BiH svoje državljane koji su u toj zemlji optuženi za ratne zločine.

Mitrašinović je nepravomoćnom presudom proglašen krivim za jedan od najbrutalnijih ratnih zločina počinjenih u BiH.

On i drugi pripadnici vojske bosanskih Srba su 1993. godine oteli 20 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz vlaka koji je prometovao između Beograda i Bara.

Nakon zatočenja su ih zlostavljali i opljačkali, a potom ubili i njihova tijela pobacali u rijeku Drinu.