Na današnji dan, 8. prosinca 1937., u Velikom Korenovu kod Bjelovara, rođen je istaknuti hrvatski slikar Ivo Friščić. Umro je u Zagrebu 11. prosinca 1993., tri dana nakon 56. rođendana.

Ivo Friščić je završio učiteljsku školu u Križevcima, te još za vrijeme školovanja otkriva sklonost slikanju uljem na platnu. Prvu samostalnu izložbu priredio je u Bjelovaru 1954. godine Iako je položio ispit na Likovnoj akademiji u Zagrebu, zbog materijalnih razloga ne nastavlja odmah studij, te se zapošljava kao predavač u Križevcima. Studij na akademiji konačno nastavlja 1961., gdje diplomira 1965. Suradnik je Majstorske radionice Krste Hegedušića. Od 1973. godine redovni je predavač na Likovnoj akademiji.

Slikati počinje u tragu nadrealizma i simbolizma. Kasnija likovna istraživanja ga kroz geometrijsku i lirsku apstrakciju vode prema urbanom hiperrealizmu. Njegov rad karakterizira i prati ustrajno istraživanje, što rezultira mijenjanjem likovnog izraza. Iako u likovnom izrazu dosljedan hiperrealist, osjetljiva je konceptualna nota, kroz uvođenje nadrealnih motiva i likovnog komentara čovjekovog odnosa prema okolini. Izlagao je u cijeloj Jugoslaviji, te je dobitnik vrijednih nagrada i priznanja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Autoportret – Gradski muzej Križevci

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gradski muzej Križevci

Zdenko Balog