Ako se prvi put u životu želite upustiti u avanturu izrade domaćeg pekmeza od šljiva i ako se pitate koliko će vas to u konačnici i koštati, onda ste na pravom mjestu. Ivana, nova suradnica portala prigorski.hr izračunala je i napravila popis namirnica koji vam je potreban da ga napravite.

Za otprilike 20 teglica od 0,75 l (ipak je zima duga) potrebno je:

30 kila šljive (preporučam sortu bistricu) –  3 kn – kg
8-10 kila šećera (ovisi o zrelosti šljive) – 6 kn – kg, ako ga uhvatite na akciji, kilogram ćete platiti oko 4 kune
20 teglica (komad 3 kn)
2 vanilin šećera (1,99 kn)
Vrijeme izrada pekmeza: 6 sati

Kad nabavite sve što vam je potrebno, bacate se na pripremu. Prije svega, šljive morate dobro oprati, prepolovite ih i izvadite koštice (što može biti odlična zabava za cijelu obitelj), i na kraju ih dobro sameljite te stavite u odgovarajuću posudu.

Šljive u posudi stavljate na pečenje i stalno ih morate miješati, jer ne smiju zagoriti.
Šljive miješajte 4 sata, bez dodavanja šećera. Nakon toga, stavite 4-5 kg šećera odjednom uz stalno miješanje.

Nakon 10 minuta probajte i po potrebi i vašem ukusu možete dodati još malo šećera. Peći trebau kupno 5 do 6 sati i pri kraju samog pečenja dodajte dva vanilin šećera i jedan konzervans.

Kada je pekmez pečen, maknite ga s izvora topline, grijete staklenke koje ćete puniti pekmezom.
Staklenke dobro zatvorite, pokrijte s ručnikom i ostavite 2-3 dana da se ohlade.

Ako ste ljubitelj slatkog, gotov pekmez spremite na policu i stavite pod lokot da vas dočeka do zime 🙂

Na kraju financijski dio. Dakle, za domaći pekmez od šljiva (otprlike 20 teglica ), izdvojit ćete oko 240 kuna. Jedna teglica domaćeg pekmeza od šljiva koštat će vas oko 12 kuna. I dalje jeftiniji nego kupovni, a o kvaliteti da ne govorimo!

Sretno!

Ivana Mamula/prigorski.hr