Saborska zastupnica Ivana Kekin (Možemo) ustvrdila je u četvrtak da HDZ “ponovo krade tuđe ideje i inicijative” budući da je prijedlog izmjena Zakona o igrama na sreću, koji je danas predstavio ministar Primorac, uslijedio tek nakon inicijative stranke Možemo.

“Nakon gotovo osam godina na vlasti, tijekom kojih su u potpunosti ignorirali golemi javnozdravstveni problem raširene ovisnosti o kockanju koja pogađa direktno 40.000 ljudi, a indirektno gotovo četvrt milijuna građana, HDZ se sjetio da je potrebna snažnija i suvislija regulacija reklamiranja igara na sreću”, poručila je Kekin.

Ministar financija Marko Primorac izvijestio je da se prijedlogom izmjena Zakona o igrama na sreću, koji je upućen u javno savjetovanje, želi dodatno onemogućiti rad nelegalnim priređivačima igara na internetu, kao i da su značajno postrožene i odredbe po pitanju oglašavanja.

To su se, kaže Kekin, sjetili nakon što je stranka Možemo! pokrenula i kampanju kojom je najavila strožu regulaciju kockanja, i peticiju koju je u samo dva dana potpisalo više od 3.000 ljudi.

“S obzirom na to da su prije tjedan dana tek imenovali koordinatoricu za izradu programa, a izbori su iza ugla, odlučuju se za prokušanu metodu krađe tuđih ideja i inicijativa, kao što kradu i tuđe zasluge, primjerice obnovu u Zagrebu”, ustvrdila je Kekin.

Dodala je da će nova regulacija morati pričekati novi saziv Sabora.

“Impresivna je novoprobuđena odlučnost ministra koji je najavio inicijativu točno pet minuta nakon raspuštanja Sabora tako da će regulacija, unatoč njegovoj novoprobuđenoj snažnoj volji, morati pričekati novi saziv Sabora”, kazala je.

I da, dodala je, sljedeća saborska većina će doista regulirati rad kockarnica i zabraniti njihovo reklamiranje. Ali, smatra Kekin, u toj većini neće biti HDZ- a.