Ivan Koprić pretočio ljubav prema glazbi u izradu muzičkih instrumenata

16. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Intervjui Ivan Koprić pretočio ljubav prema glazbi u izradu muzičkih instrumenata


Mladi glazbenik iz Vrbovca, uz svoj talent, sviranje i pjevanje, Ivan također izrađuje muzičke instrumente

Ivan Koprić se glazbom počeo baviti s devet godina kad je upisao instrument harmoniku u OGŠ Vrbovec.

Godinu nakon, upisao je tamburu i završio osnovno glazbeno obrazovanje. Završio je i srednju glazbenu školu, Glazbena škola Alberta Štrige u Križevcima. Svira harmoniku, sve tamburaške instrumente i klavir. Trenutno uči svirati električnu gitaru i bas gitaru. Tijekom svojih srednjoškolskih dana, nekoliko puta je osvojio brojne nagrade. Višestruki je prvak na brojnim glazbenim natjecanjima.

Kako ste došli na ideju da krenete izrađivati vlastite instrumente?

Kao mali volio sam se igrati s drvenim igračkama i uvijek mi je bilo zabavno izrađivati razne predmete od drva. S obzirom na to da sam svirao tamburu u glazbenoj školi i imao nekog iskustva s obrađivanjem drva, odlučio sam pokušati napraviti tamburu, i eto uspio ju i završiti.

Koliko Vam je vremenski bilo potrebno da izradite prvi instrument, a koliko za zadnji?

U početku sam morao otkrivati sve stvari sam, jer mi nitko nije mogao pokazati na koji način se instrument zapravo radi. Zbog toga mi je i trebalo dugo vremena da u procesu izrade proučim sve korake prije nego što krenem na sljedeći.

Za prvi instrument bilo mi je potrebno više od godinu dana, a za zadnji koji sam napravio 4 mjeseca. Razlog tome je sigurno i iskustvo koje se stekne u radu, a i ulaganje u strojeve i alate koji olakšavaju i ubrzavaju proces izrade.

Studirate na glazbenoj akademiji, ali od kuda znanje koje je potreban da se znate služiti sa svim alatima i strojevima za stolarsku izradu?

Studiranje mi još uvijek i oduzima puno vremena koje bih rado utrošio na izradu instrumenata. Znanje sam većinom stekao gledanjem i proučavanjem informacija na internetu i videa na YouTube-u. I sistemom; „na greškama se uči“!

U kojem sastavu svirate i planirate li možda i svojim članovima benda izraditi instrumente?  Možda hobi pokrenuti u mali biznis personaliziranih instrumenta po narudžbi?

Sviram harmoniku u tamburaškom sastavu „U dobrom društvu.“ Da, planiram nekim članovima benda izraditi instrumente. Nekima sam već uspio i popraviti instrument u lošem stanju. Trenutno ne planiram pokrenuti mali biznis, ali u budućnosti nikad se ne zna.

Jeste li imali već koju narudžbu za instrument, ili što ako vam nakon ovog intervjua stigne koja narudžba? Hoćete li prihvatiti ili će ipak hobi ostati samo hobi i za izradu instrument iz ljubavi prema glazbi?

Imao sam neke upite za izradu instrumenta. Ako mi nakon intervjua stigne koja narudžba, razmislit ću o njoj. Ovisi i o tome koji instrument je u pitanju. Dosad sam napravio tri tambure i dvije električne gitare. Osim tambura i gitara, druge instrumente nisam ni izrađivao.

Ana Vugrin

Facebook Comments