Opernu umjetnicu Ivu Hraste Sočo Vlada je u srijedu na zatvorenom dijelu sjednice imenovala za intendanticu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju.

Dr.sc. Iva Hraste Sočo diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, a 2012. godine na Filozofskom fakultetu obranila je doktorsku disertaciju na temu “Hrvatska – nacija kulture”. Godine 1989. primljena je u stalni angažman Opere HNK Zagreb kao jedna od najmlađih solistica u povijesti Opere, čija je članica bila do 2002. godine.

Trenutno je docentica na Akademiji dramskih umjetnosti te se bavi produkcijskim, znanstvenim i pedagoškim radom, a predaje i na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Osim umjetničkog ima i bogato međunarodno i diplomatsko iskustvo stečeno radom u Ministarstvu vanjskih poslova te Ministarstvu kulture kao posebna savjetnica ministrice.

Hraste-Sočo bila je predstavnica Ministarstva kulture i medija u Kazališnom vijeću HNK.

Kako se napominje u priopćenju Ministarstva kulture i medija, intendanta HNK u Zagrebu prema Zakonu o kazalištima, imenuje i razrješava Vlada RH na zajednički prijedlog ministra kulture i gradonačelnika Grada Zagreba. Ako se ne utvrdi zajednički prijedlog u roku od sedam dana od dana podnošenja pisanog zahtjeva ministra kulture ili gradonačelnika Grada Zagreba radi utvrđivanja zajedničkog prijedloga, intendanta HNK u Zagrebu imenuje i razrješava Vlada Republike Hrvatske na prijedlog ministra kulture.

“S obzirom na to da se gradonačelnik Grada Zagreba nije očitovao o prijedlogu ministrice kulture i medija dr.sc. Nine Obuljen Koržinek da se za intendanta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu imenuje dr. sc. Iva Hraste-Sočo, ministrica je, sukladno Zakonu, predložila Vladi Republike Hrvatske imenovanje dr. sc. Ive Hraste-Sočo za intendanticu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, što je danas i prihvaćeno”, priopćilo je Ministarstvo.

Natječaj za imenovanje intendanta HNK u Zagrebu raspisalo je kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 8. rujna 2021. te su zaprimljene prijave troje kandidata: Ive Hraste-Sočo, Dubravke Vrgoč i Damira Medvešeka.

Nakon analize programa, Ministarstvo kulture i medija utvrdilo je da su programi za mandatno razdoblje 2022.-2026., koje su dostavile Dubravka Vrgoč i Iva Hraste-Sočo potpuni te da zadovoljavaju i formalno i sadržajno u svim segmentima. Program Damira Medvešeka nije bio potpun jer nije sadržavao prijedlog financijskog i kadrovskog plana HNK u Zagrebu za mandatno razdoblje, dodaje se u priopćenju.

Zbog isteka mandata Dubravka Vrgoč razriješit će se dužnosti s datumom 31. kolovoza 2022. godine, a Iva Hraste-Sočo imenovati intendanticom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu s početkom rada 1.rujna 2022. godine.

(Hina)