Međunarodne teniske organizacije pod čijom su ingerencijom svi profesionalni teniski turnir u utorak su zajednički osudile rusku invaziju na Ukrajinu te objavile poteze kojima se teniski savezi Rusije i Bjelorusije isključuju iz Međunarodne teniske federacije (ITF), a igračima iz tih zemalja uskraćuje pravo igranja pod nacionalnom zastavom.

“Naše su misli sa stanovnicima Ukrajine i čestitamo mnogim igračicama i igračima koji su progovorili i poduzeli korake protiv ovog neprihvatljivog čina agresije. I mi podržavamo njihove zahtjeve za prekidom nasilja i pozive na povratak mira”, stoji u zajedničkom priopćenju Udruge teniskih profesionalaca (ATP), Ženske teniske udruge (WTA), Međunarodne teniske federacije (ITF) i Grand Slam turnira.

U priopćenju su navedene i odluke pojedinih tijela. ITF-ov Upravni odbor je odlučio suspendirati teniske saveze Rusije i Bjelorusije te do daljnjega isključiti reprezentacije iz momčadskih i ekipnih natjecanja. Isto je tijelo odlučilo da se otkazuju svi turniri pod ingerenecijom ITF-a u te dvije države.

Upravni odbori ATP-a i WTA-a odlučili su otkazati zajednički turnir u Moskvi, koji je trebao biti na rasporedu u listopadu.

Tenisačice i tenisači iz Rusije i Bjelorusije mogu i dalje nastupati na svim turnirima, ali do daljnjega uz njihova imena ne mogu biti istaknuta nacionalna obilježja.