Uskok je, nakon policijske prijave, pokrenuo istragu protiv šest hrvatskih i jednog srbijanskog državljanina te tri tvrtke zbog udruživanja radi utaje poreza i pranja novca, među ostalim i transakcijama na račune u inozemstvu te kupovinom kriptovaluta.

Dvojica okrivljenika od ranije se nalaze u istražnom zatvoru, jedan je nedostupan vlastima, a ostali su uhićeni u četvrtak u zajedničkoj akciji na području Zagreba, Splita i Bjelovara.

Uskok za troje osumnjičenih, od kojih su dvojica od ranije pritvoreni, traži određivanje istražnog zatvora, nakon izvida koji su osim policijske kaznene prijave rezultirali i prijavom Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave.

Istražitelji sumnjaju da je prvoosumnjičeni 46-godišnjak kao odgovorna osoba i stvarni voditelj poslovanja tvrtki koje su se našle pod istragom u zločinačku skupinu okupio ostale okrivljenike, ali i više drugih za sada nepoznatih osoba.

Cilj im je navodno bio zarada na neosnovanim isplatama iz tvrtki pod kontrolom 46-godišnjaka, ali i uskrata davanja Državnom proračunu „neosnovanim umanjenjem osnovice za obračun poreza na dodanu vrijednost”.

Sumnja se da je u tu svrhu u lanac prometa društava koja ne obavljaju stvarne poslovne aktivnosti, od siječnja 2021. do svibnja 2024. prvoosumnjičeni sam ili posredstvom drugoosumnjičenog angažirao trećeosumnjičenog i druge za sada nepoznate osobe koji su zaprimali novčane iznose isplaćivane s računa okrivljene tvrtke na račune drugih poduzeća kojima su upravljali, navodi policija.

Kako bi opravdali novčane transakcije i prikazali da je bilo stvarnog prometa robom, trećeosumnjičeni i druge nepoznate osobe su ispostavljali račune u kojima su neistinito prikazivali da su tvrtke koje su vodili dobavljači robe poduzećima prvoosumnjičenika.

U kriptovalute uložili barem 1,2 milijuna ‘prljavih’ eura

Po njegovu nalogu, navode istražitelji, dvije osumnjičenice su sačinjavale prijave PDV-a u kojima su temeljem nevjerodostojnih računa kojima su izvršeni bezgotovinski transferi umanjivale obveze PDV-a na štetu Državnog proračuna.

Time su temeljem neistinitih računa o prometu robe koji nije izvršen, s računa okrivljene tvrtke na inozemni nerezidentni račun prenijeli najmanje 1.2 milijuna eura od čega je većina transferirana na ulaganje u kupnju virtualnih valuta u korist prvoosumnjičenog i drugih osoba.

Istražitelji sumnjaju da su temeljem fiktivnih poslova Državni proračun pritom oštetili za gotovo 690.000 eura po osnovi neuplaćenih poreznih davanja.

Organizatora skupine i dvije okrivljenice istražitelji terete i da su radnicima tvrtke isplaćivali novac koji su oni morali podizati i vraćati u gotovini. Novac je prvoosumnjičeni zadržao za sebe te se pritom nepripadno materijalno okoristio za najmanje 11.580 eura oštetivši pritom trgovačko društvo, kažu u policiji.

Također, sumnjaju da je na štetu tvrtke u kojoj je bio odgovorna osoba i stvarni voditelj poslovanja izvukao najmanje 757.000 eura, dok je tvrtku oštetio za barem 847.000 eura.

Preko četvrtoosumnjičene i petoosumnjičenog te uz pomoć drugoosumnjičenog i osumnjičenog srpskog državljanina prvoosumnjičeni je izvršio ulaganje značajnog iznosa novca stečenog nezakonitim postupanjem u legalne gospodarske tijekove, kažu u policiji.