Istarska županija kandidatkinja je za prestižnu titulu Europske regije sporta 2025. godine, koju dodjeljuje neprofitna udruga ACES Europe, sa sjedištem u Bruxellesu, potvrdio je u utorak istarski župan Boris Miletić na konferenciji za novinare.

U dvodnevnom posjetu Istri je komisija ACES Europe, koja je došla u evaluaciju kandidature, te su obišli sportsku infrastrukturu Labina i Pule i susreli se sa sportašima i trenerima, dok je za poslijepodne predviđen obilazak sportske infrastrukture Rovinja.

“U zadnjih 10 godina u sportsku infrastrukturu na području Istre uloženo je više od 66 milijuna eura, a izdvajanja županije i 10 istarskih gradova za sport u razdoblju 2020.-2025. iznose više od 71,5 milijuna eura”, rekao je Miletić, koji smatra da bi titula mogla učiniti Istru još poželjnijom destinacijom za organiziranje velikih sportskih manifestacija.

“Istra je najnaprednija i najznačajnija turistička destinacija u Hrvatskoj, gdje se ostvaruje 30 posto ukupnog turističkog biznisa, a kada to pretvorimo u novac i puno više. Kuriozitet je da je Istra vjerojatno najveća turistička destinacija po broju teniskih terena, imamo ih skoro 600 i mislim da ih jedino Miami ima više od nas”, istaknuo je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Predsjednik ACES Europe (Federazione delle Capitali e delle Città Europee dello Sport) Gian Francesco Lupattelli poručio je kako ih najviše zanima da se građani Istre bave sportom i rekreacijom jer je to dobro za zdravlje i time se može prevenirati i liječiti niz bolesti.

Naglasak je na tome da sve regije koje nose tu titulu moraju još više promicati tjelesnu aktivnost kod svih dobnih skupina građana, žena i muškaraca, kao i osoba s posebnim potrebama, kaže Lupatelli.

Ovogodišnji je nositelj titule Europske regije sporta talijanska regija Valle d`Aosta, a iduće će biti Regija Veneto.

Odluka Komisije za 2025. trebala bi biti poznata krajem mjeseca, a službena predaja kandidature održat će se u prosincu 2024. godine u Europskom parlamentu, najavio je.