Dvojica poznatih Rusa, šahist Gari Kasparov i urednik Dmitrij Muratov, rekli su u petak da je ruski režim odgovoran za smrt najvećeg kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, dok je slavni pisac Boris Akunjin kazao da je Navaljni postao besmrtan.

Protivnik Kremlja i bivši svjetski prvak u šahu Gari Kasparov u petak je rekao kako je Vladimir Putin Navaljnog ubio „sporo i javno”.

„Putin nije uspio ubiti Navaljnog brzo i u tajnosti trovanjem, pa ga je ubio sporo i javno u zatvoru”, napisao je ruski šahist s hrvatskom putovnicom na platformi X.

„Navaljni je ubijen jer je razotkrio Putina i njegovu mafiju kao prevarante i lopove koji jesu”, dodao je Kasparov, a prenosi France Presse.

Ruski novinar i dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov smrt Navaljnog proglasio je „ubojstvom” te naglasio da su do toga doveli zatvorski uvjeti.

Muratov je bio urednik nezavisnog medija Novaje Gazete koji je prestao izlaziti nakon ruske invazije na Ukrajinu, u Rusiji je proglašen „stranim agentom” te je svoju Nobelovu nagradu prodao na aukciji za 103,5 milijuna dolara, kazavši da će ta sredstva donirati za djecu izbjeglice u Ukrajini.

Pisac Boris Akunjin u petak je pak rekao da je Navaljni „postao besmrtan”.

„Jedan ubijeni Aleksej Navaljni bit će veća prijetnja diktatoru od živog Alekseja Navaljnog. Diktator ne može više ništa protiv njega, Navaljni je postao besmrtan”, napisao je Akunjin, u egzilu od 2014. „Na kraju će on pokopati Putina”, dodao je književnik.

Leonid Volkov, jedan od najvećih saveznika Navaljnog, u petak je upozorio protiv vjerovanja državnoj propagandi.

„Navaljni nije samo umro”, rekao je Volkov, „Putin ga je ubio”.

„Lagali su, lažu i lagat će”, napisao je na aplikaciji Telegram.

Navaljnijev tim priopćio je kako nije dobio potvrdu njegove smrti te je samo vidio općenite objave lokalnih pravosudnih vlasti, prenosi Reuters.

Navaljnijev odvjetnik objavio je da je na putu do zatvorske kolonije IK-3 u Arktičkom krugu, gdje je njegov klijent preminuo.