Zbog sudjelovanja u transportu ilegalnih migranata 2022., član Domovinskog pokreta (DP) iz Splita Matej Frane Maslić, trenutačno je isključen iz članstva DP-a na inicijativu predsjednika Ivana Penave, priopćeno je u srijedu iz DP-a.

Takvu je odluku Sud časti Domovinskog pokreta donio na temelju informacija o sudjelovanju Maslića u transportu ilegalnih migranata  2022. godine, navodi se u obrazloženju.

“Takvo postupanje sada već bivšeg člana, je ne samo protuzakonito, nego i u izravnoj suprotnosti s temeljnim načelima Domovinskog pokreta te će nakon utvrđivanja svih činjenica biti poduzete odgovarajuće mjere na svim razinama stranke,” poručili su iz DP-a.

Dodaju kako je netočna i zlonamjerna informacija da se radi o ”istaknutom članu DP-a” jer Matej Frane Maslić u Domovinskom pokretu nije obnašao ni jednu od vodećih funkcija, niti na jednoj razini Domovinskog pokreta

S obzirom na cijeli politički kontekst i sada pristigle informacije, iz DP-a kažu da će ‘pokušati utvrditi pozadinu cijelog slučaja, i sve njegove aktere, i izvan DP-a’.

‘Ovako odlučno, jasno i trenutačno postupili smo i postupat ćemo u svakom drugom slučaju, o kome god se radilo i u budućnosti’, dodaju u priopćenju.

Napominju kako Domovinski pokret im više od 10.000 članova, te je predan nalog tijelima stranke, na svim razinama, da provedu nužne provjere svih članova vezano uz politiku nulte tolerancije DP-a na svaki oblik protuzakonitog djelovanja, te na svaki oblik postupanja koji je suprotan politici i sustavu vrijednosti DP-a.

Dalmatinski portal danas je objavio da je Maslić  u ožujku 2022. uhvaćen kako u kombiju riječkih registracija šverca petoricu Turaka, koji su ušli u Hrvatsku izbjegavajući graničnu kontrolu.

Maslić je, kako navodi taj medij, u posao ušao s dvojicom mlađih punoljetnika koji su s trećim optuženikom, također mlađim punoljetnikom, prethodno uspješno odradili dvije ture s osmoricom turskih državljana.

Optužnica Državnog odvjetništva tereti ih da su iz koristoljublja omogućili drugim osobama nedozvoljeno se kretati u Republici Hrvatskoj. U činjeničnom opisu navodi se da su u nakani pribavljanja protupravne imovinske koristi, zajednički i dogovorno, za iznos od minimalno 500 eura, trebali ilegalno prevesti strane državljane do Zadra. Najzahtjevniji dio posla na sebe je preuzeo Maslić. U Studencima kraj Imotskog ukrcao je u kombi turske migrante, krenuli su put obale, ali ih je već u Šestanovcu zaustavila policija, objavio je Dalmatinski portal.