Dan nakon američkih predsjedničkih izbora, republikanski predsjednik Donald Trump počeo je u srijedu gerilski rat protiv glasačkih listića koje smatra nevažećima ne podastirući za to dokaze dok njegov demokratski protukandidat Joe Biden blago vodi u nekoliko ključnih država.

Ishod američkih predsjedničkih izbora sveo se na šest saveznih država, gdje se u srijedu još broje glasovi a utrka je suviše izjednačena da bi se mogao proglasiti pobjednik.

Trumpova predsjednička kampanja najavila je da će zatražiti ponovno prebrojavanje glasova u Wisconsinu gdje Biden vodi s manje od jedan posto, prema gotovo prebrojanim glasovima.

Predsjednik je noću na srijedu zaprijetio da će se obratiti Vrhovnom sudu čime je bacio sumnju u integritet američkog izbornog sustava, već načetog stalnom kampanjom dezinformacija.

Prvi put od 2000. godine, Amerikanci ne znaju pobjednika dan nakon izbora.

Odziv na izbore bio je rekordan, napose dopisnim glasovima, a prebrojavanje bi moglo potrajati nekoliko dana u pojedinim ključnim državama koje će odlučiti tko će u konačnici prisegnuti 20. siječnja 2021.

“Ovi izbori stavili su našu demokraciju na kušnju”, izjavio je guverner Pennsylvanije Tom Wolf i pozvao na strpljenje.

Konačni ishod mogao bi se početi nazirati nakon srijede. Tri ključne države – Michigan, Wisconsin i Georgija najavile su da bi potpune rezultate mogle objaviti krajem dana (srijeda po američkom vremenu).

U Pennsylvaniji i Nevadi trebat će, bez sumnje, pričekati četvrtak ili petak, zbog golemog broja još neprebrojanih glasačkih listića.

Po završetku duge kampanje obilježene izuzetnom agresivnošću i poremećene pandemijom, djelomični rezultati pokazuju da republikanski vođa nije pretrpio izborni poraz kakav su predviđale ankete i dokazuju čak i ako bude poražen, da mu je biračko tijelo uglavnom vjerno. Trump je ocijenio da su se ankete “povijesno” prevarile.

“Jučer navečer bio sam u prednosti, u brojnim ključnim državama”, napisao je na Twitteru. “A zatim, jedna za drugom počele su nestajati magično s pojavom i prebrojavanjem iznenadnih glasačkih listića”.

Riječ je o glasačkim listićima koji su pristigli poštom i njihovo prebrojavanje moglo bi potrajati nekoliko dana u pojedinim državama. Ti su glasački listići većinom demokratski opredijeljenih birača i ta činjenica objašnjava topljenje prednosti koju je Trump imao u početku jer njegovo biračko tijelo preferira glasanje na biralištima.

U srijedu u podne, Joe Biden ostvario je blagu prednost u Wisconsinu i Michiganu, a Donald Trump imao je više glasova u Pennsylvaniji, Georgiji i Sjevernoj Karolini.

Joe Biden obećao je na Twitteru da će se neumorno brojati dok se ne prebroji svaki listić.

Na Trumpovu prijetnju da će se obratiti Vrhovnom sudu Bidenova predsjednička kampanja odgovorila je da se ne smiju odbaciti glasovi samo zato što nisu prebrojani na dan izbora.

“Time se izlaže najneugodnijem porazu … pred najvišim sudskim tijelom u zemlji”!, rekao je Bon Bauer, odvjetnik Bidenova tima.

Neke države preplavljene dopisnim glasačkim listićima

Nikad dosad odziv Amerikanaca na predsjedničke izbore nije bio tako velik otkako su žene dobile pravo glasa. Na birališta je izašlo 160 milijuna birača, što je odziv od 66,9 posto prema 59,2 posto 2016., procjenjuje US Elections Project i dodaje da je odziv veći nego 2008. kada je bio izabran Barack Obama.

Neke su savezne države preplavljene glasačkim listićima poslanim poštom, a riječ je o opciji koja postoji u SAD-u, ali je ovaj put obilno korištena zbog pandemije. Otvaranje omotnica i skeniranje glasačkih listića u nekim gradovima potrajat će danima.

Ako se u prebrojavanje uključi i pravosuđe kao što je to bilo 2000., pobjednika se možda neće znati tjednima, ocjenjuje Ed Foley, stručnjak za izborno pravo na Dražvnom sveučilištu Ohio.

(Hina)