Izrael je objavio da nije umiješan u smrt iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u kojoj je u ponedjeljak poginulo nekoliko članova njegove pratnje, dok je niz zemalja uputio izraze sućuti.

Izrael nije umiješan u smrt iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u kojoj je također poginulo nekoliko članova njegove pratnje, rekao je u utorak izraelski dužnosnik Reutersu u ponedjeljak.

“To nismo bili mi”, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Izraze sućuti uputilo niz zemalja.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izrazio je “iskrenu sućut” EU-a nakon smrti iranskog predsjednika i ministra vanjskih poslova u helikopterskoj nesreći.

“EU izražava iskrenu sućut zbog smrti predsjednika Raisija i ministra vanjskih poslova Abdolahiana, kao i ostalih članova njihove delegacije i posade u helikopterskoj nesreći”, istaknuo je Charles Michel na društvenoj mreži X.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da je doprinos Raisija rusko-iranskim odnosima neprocjenjiv, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odao je priznanje Raisiju kao istinskom domoljubu i pouzdanom prijatelju Rusije.

“U Rusiji su predsjednik Irana Raisi i ministar vanjskih poslova Abdollahian bili poznati kao pravi, pouzdani prijatelji naše zemlje”, rekao je Lavrov.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da je Raisi bio “vrijedan kolega i brat”.

“Kao kolega koji je osobno svjedočio njegovim naporima za mir iranskog naroda i naše regije tijekom njegovog vremena na vlasti, sjećam se gospodina Raisija s poštovanjem i zahvalnošću”, napisao je Erdogan na platformi X dodajući da Turska stoji uz Iran u ovo teško vrijeme.

I kineski predsjednik Xi Jinping izrazio je sućut povodom Raisijeve smrti, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Indijski premijer Narendra Modi na platformi X napisao je da će se Raisijev doprinos jačanju bilateralnih odnosa Indije i Irana uvijek pamtiti.

Pokret Hamas izrazio je “najdublju sućut i solidarnost” iranskom vrhovnom vođi Aliju Hameneiju, iranskoj vladi i iranskom narodu zbog “golemog gubitka”.

Pohvalio je preminule iranske čelnike za podršku palestinskoj stvari i otporu Izraelu te izrazio uvjerenje da će iranske “duboko ukorijenjene institucije” omogućiti prevladavanje “posljedica ovog velikog gubitka”.

Pakistan i Libanon proglasili su dane žalosti.